Vepřová roláda se šalvějí

4 porce
45 minut
Roláda působí luxusním dojmem, přitom její příprava není vůbec složitá. Základem je dobrý výběr masa, správné naříznutí a lahodná náplň. Podzimní kombinace hrušek, sýra a bylinek s tučnějším vepřovým výborně ladí.
Suroviny:
700 g vepřové panenky
50 g výrazného sýra (feta, gorgonzola, niva)
1 červená cibule
1 hruška
2 lžíce olivového oleje
1 hrst šalvěje
4 snítky tymiánu
zhruba 100 ml vody
50 g másla
sůl a čerstvě mletý pepř
ETA Pečenka
kuchyňský provázek
Postup:
1. Maso podélně nakrojte tak, aby vznikla kapsa. Opatrně ho rozevřete, osolte a opepřete. Sýr nastrouhejte nebo nadrobno nakrájejte na maso. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, hrušku zbavte jádřince a nakrájejte ji na tenké plátky. Na maso vyskládejte sýr, cibuli a hrušku a přiklopte masem tak, abyste získali plněnou kapsu.
2. Potřete maso olejem, poklaďte shora snítky šalvěje a tymiánu a převažte kuchyňským provázkem tak, aby si při pečení zachovalo tvar. Vložte ho do nádoby pečenky, zlehka podlijte vodou a pečte dozlatova, zhruba 25 minut. Pokud nemáte pečenku, pečte maso v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20–25 minut doměkka.
3. Upečené maso vyjměte a nechte ještě 5 minut odpočinout. Máslo rozehřejte. Z masa odvažte provázek a nakrájejte ho na 1cm plátky. Přelijte je máslem.