Semolinové těstoviny s tuňákem

Semolinové těstoviny s tuňákem

 

4 porce

 

65 minut

Semolina je krupice nebo mouka umletá z tvrdozrnné pšenice, která má vyšší obsah lepku a nižší glykemický index než běžná pšeničná mouka. Připravují se z ní především těstoviny, protože se nerozvářejí a zůstávají akorát na skus, tzv. al dente. Mají také větší podíl minerálů, bílkovin, vlákniny a vitaminů, především skupiny B, než obyčejné těstoviny. Maso tuňáka je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, čímž prospívá našemu srdci a mozku, podporuje imunitní systém a snižuje pravděpodobnost obezity.

Suroviny:

Těsto:

135 g hladké mouky

110 g semolinové mouky

3 vejce

2 lžíce olivového oleje

studená voda dle potřeby

 

Omáčka:

100 g sušených rajčat

1 červená chilli paprička

1 lžíce olivového oleje

200 g tuňáka ve vlastní šťávě (nebo 1 větší konzerva)

300 g černých oliv bez pecky

lístky hladkolisté petržele na dozdobení

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák a nástavec na těstoviny

potravinářská fólie

větší hrnec
větší pánev 

Postup:

1. Do mísy robota ETA Gratus prosejte obě mouky, přidejte vejce a olej a pomocí hnětacího háku nechte zpracovávat při nižších otáčkách. Postupně přidávejte studenou vodu tak, aby vzniklo tuhé, pružné a nelepivé těsto. Na závěr ho ještě chvíli ručně prohněťte, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice.

 

2. Odpočinuté těsto rozdělte na 4 díly a každý z nich rozválejte pomocí nástavce na válení těsta na tenký plát. Několikrát jej opakovaně překládejte a rozvalujte, aby bylo dostatečně pružné a netrhalo se. Vyměňte nástavce a pomocí kráječe na úzké nudle nakrájejte nudle, které povařte v osolené vodě zhruba 5 minut, akorát na skus, tzv. al dente. Těstoviny sceďte a trochu vody si uchovejte.

 

3. Mezitím pokrájejte rajčata na menší kousky, chilli papričku nadrobno. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte tuňáka, rajčata, chilli papričku, olivy a pár lžic vroucí vody z těstovin. Za občasného míchání opékejte zhruba 3 minuty.


4. Uvařené těstoviny slijte, vsypte do pánve, promíchejte s omáčkou, posypte lístky petržele a podávejte.