Moravský vrabec

Moravský vrabec

 

4 porce

 

140 minut 

Moravský vrabec patří bezesporu mezi nejoblíbenější česká jídla. Šťavnaté pečené maso, sladkokyselé zelí a houskový knedlík tvoří dokonalou souhru chutí. Příprava masa není nijak složitá a výsledek rozhodně stojí zato. A se sklenkou správně vychlazeného piva chutná ještě lépe.

Suroviny:

600 g vepřové plece

1 lžička drceného kmínu

2 cibule

6 stroužků česneku

2 bobkové listy

1 lžíce hladké mouky

sůl a čerstvě mletý pepř

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Maso očistěte a nakrájejte na kostky zhruba 3 x 3 cm. Lehce osolte, opepřete a okmínujte a vložte do nádoby pečenky. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a společně s prolisovaným česnekem přidejte k masu. Vše důkladně promíchejte, zakryjte víkem a postupně opékejte ze všech stran, dokud se maso krásně nezatáhne.

 

2. Podlijte vodou, přidejte bobkový list a přikryté víkem nechte péct zhruba 2 hodiny. Během pečení maso občas polévejte vypečenou šťávou.

 

3. Jakmile je maso měkké, rozmíchejte v troše studené vody (zhruba 3 lžících) mouku, přilijte ji k omáčce, promíchejte a ještě alespoň 10 minut povařte do zhoustnutí.