Dýňová polévka

Dýňová polévka

 

4 porce

 

40 minut

Během posledních pár let zářivě oranžová polévka zdomácněla i v našich končinách. Dýním se u nás daří, a pokud jim neutrhnete stopku, vydrží až do jara. Hustý voňavý dýňový krém si tak můžete uvařit po celou zimu a vnést do kuchyně trochu sluníčka, i když venku chumelí. Díky kokosovému mléku získá polévka lehce asijský nádech, podle chuti ji můžete okořenit čerstvě strouhaným zázvorem.

Suroviny:

600 g máslové dýně

2 stroužky česneku

2 lžíce slunečnicového oleje

1 pomeranč

500 ml vody nebo zeleninového vývaru

500 ml kokosového mléka

2 lžíce olivového oleje

1 hrst lístků šalvěje

sůl

 

robot ETA Gratus s příslušenstvím skleněný mixér

nebo stolní mixér ETA Vital Blend

hrnec

škrabka
pánev 

Postup:

1. Dýni zbavte slupky, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno a společně s dýní krátce opečte na rozehřátém slunečnicovém oleji.

 

2. Až česnek začne zlátnout, vymačkejte na dýni šťávu z pomeranče, oloupejte ho a do hrnce přidejte i nakrájenou dužinu. Kůru nebudete potřebovat. Zalijte vodou nebo vývarem, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 20 minut, až dýně změkne.

 

3. Nechte trochu zchladnout a rozmixujte v robotu ETA Gratus, v mixéru ETA Vital Blend nebo pomocí tyčového mixéru přímo v hrnci dohladka. Zahřejte k varu, přilijte kokosové mléko, osolte a 3 minuty povařte.

 

4. V pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte do něj šalvějové lístky a krátce je osmahněte. Polévku rozlijte do talířů, posypte šalvějovými lístky a podávejte.