Jak si vyrobit zmrzlinu bez zmrzlinovače?

S prvním záchvěvem léta se otevřou stánky se zmrzlinou a lákají na sladké osvěžení. Chcete-li si dát poctivou zmrzlinu, zamiřte k řemeslným výrobcům, nebo si ji připravte doma. Je to překvapivě snadné!

 

První stroje na zmrzlinu jsou známé z 19. století, šlo o nádobu naplněnou ledem, ve které se mísil led s ovocnou šťávou nebo mléko s žloutky a vanilkou. Podobný princip funguje i u domácích zmrzlinovačů. Buď je uložíte předem na 8–12 hodin do mrazáku, nebo mají kompresor, takže se směs zároveň mrazí a míchá. 

 

Pokud si nechcete pořizovat další neskladný přístroj, který využijete jen pár měsíců v roce, okouzlí vás ETA Zmrzlinovač – nástavec na kuchyňský robot. Připojit ho lze k robotům Gratus, Gratussino, Gustus, Mezo a k mlýnku na maso Ambo ETA 2075 a ze zmrzlého ovoce a dalších surovin připraví hedvábnou zmrzlinu během 15 minut. O hladký krém se postará 36 nerezových nožů, o chuť zvolené ingredience. Všechny musí být zmrzlé, aby zmrzlina byla studená, a zároveň trochu povolené, aby je nože dokázaly rozsekat.

 


Točená zmrzlina

 

 

ETA Gratusnástavec ETA zmrzlinovač

čerstvé či mražené ovoce
zmrazenou ovocnou šťávu (případně alkohol)
jogurt

 

Jakmile dostanete na zmrzlinu chuť, vytáhněte ovoce a další přísady z mrazáku, nechte je 10–12 minut povolit a vkládejte je do násypky zmrzlinovače. Pěchovadlem docílíte její hutnější konzistence. Zapněte a připravte si mističku nebo kornoutek, do kterého natočíte hotovou zmrzlinu. Ozdobit ji můžete podle chuti sekanými oříšky, čokoládovou polevou nebo šlehačkou. 

 

Natočte si ovocnou zmrzlinu dle vašich preferencí.

 

 

Kopečková zmrzlina

mixér na smoothie

lžíce na zmrzlinu
čerstvé nebo mražené ovoce
mléko, smetanu nebo jogurt
ovocnou šťávu

 

Mražené ovoce rozmixujte s mlékem, smetanou, jogurtem nebo ledem a citronovou šťávou v mixéru na smoothie (například ETA Vital Blend) na hladký krém, vlijte do misky, uložte na 5 minut do mrazáku a speciální lžící na zmrzlinu vykrajujte kopečky. Délka mražení závisí na konzistenci zmrzliny a teplotě použitých surovin. Můžete kombinovat mražené s čerstvými, zchladit je kostkami ledu nebo naopak povolit kapkou alkoholu. Ten přilijte až na závěr a pár pulzy promixujte, aby zmrzlina nebyla příliš tekutá. 

 

Vyrobte si kopečkovou jahodovou zmrzlinu nebo si stejně jednoduše můžete připravit i tolik oblíbený mražený jogurt s ovocem. Absolutním hitem je parlorka – zmrzlina podávaná v sušence. 
 

 

Nanuk

mixér Vital Blend
formičky na nanuky nebo na muffiny
jogurt, smetanu

ovocnou šťávu

čerstvé ovoce, ořechy, čokoláda

 

Zmrzlinovou směs z Vital Blendu rozlijte do formiček na nanuky, vtlačte do ní kousky čerstvého ovoce, ořechů či čokolády a uložte alespoň na 3 hodiny do mrazáku. Pokud speciální formičky nemáte, použijte ty na muffiny a doprostřed zapíchněte lžičku jako držátko. 

 

Tímto způsobem si můžete vyrobit základní jogurtovou zmrzlinu.

 


Trvanlivost zmrzliny z mrazáku

Ať už si připravíte doma jakoukoliv zmrzlinu, nejlépe bude chutnat, když ji sníte krátce po zmražení. Pokud ji uložíte do mrazáku na delší dobu, vytvoří krystalky, které v puse nepříjemně křupou a činí zmrzlinu vodovější. Chlad vysušuje a zmrzlina se stává mdlou. To samé platí pro sorbety, které v mrazáku vydrží maximálně 2 dny, ale nejlépe chutnají prvních 24 hodin, protože neobsahují mléčné kultury, a proto rychleji mění konzistenci a tvoří ledové krystaly.