ETA Leonardo: Nejčastěji kladené dotazy

Zajímá Vás nějaký dotaz ohledně multifunkčního varného robota ETA Leonardo? Podívejte se na přehled nejčastěji kladených dotazů. Pokud v tomto přehledu nenajdete odpověď na Váš dotaz, neváhejte se na nás obrátit na emailu varimesleonardem@eta.cz.

  • Je možné v Leonardovi usmažit cibulku dozlatova? Pomohlo by tomu například zvýšení teploty na 120 °C?

Díky tomu, že má Leonardo víčko, cibulka se spíše dusí, proto ji nelze usmažit dozlatova jako na pánvi. Zvýšení teploty spíše nedoporučujeme, hrozí, že se cibulka bude připalovat a dozlatova se neosmaží. Doporučujeme zvolit nižší teplotu (100 °C) a prodloužit čas.

  • Jak je možné, že se cibulka připaluje i v automatických receptech?

Při vaření v Leonardu je důležité dbát na opravdu dobře vymytou nádobu. Pokud je nádoba jen trochu znečištěná, zvyšuje to šanci připálení. Často se také stává, že se vám cibulka dostane pod nástavec (do jeho duté části) a poté se začne připalovat. Proto, při výměně nástavců, doporučujeme dát cibulku stěrkou úplně na strany, aby okolo hřídele žádná nezůstala a dbát na to, aby byl nástavec nasazený řádně ke dnu, aby nebyl zvednutý.

  • Jak restovat maso jako na pánvi?

Maso, například kuřecí, je vhodné nakrájet na menší kousky a restovat za pomocí míchacího háku. Pokud se však maso restuje delší dobu, má tendenci se rozpadat, proto jej můžete připravit také ve varném košíku. Tento způsob přípravy je vhodný především na vaření omáček. 

  • Jak je možné, že nastavené časy u některých receptů nestačí a je potřeba kroky opakovat?

Tato situace může nastat z důvodu různé teploty přidávaných surovin. Například maso, se kterým se pracuje ihned po vytažení z lednice, se chová jinak než maso, které bylo vytaženo třeba půl hodiny před zpracováním. Konkrétně u masa doporučujeme vytáhnout jej o něco dříve, aby se zachovala jeho kvalita. Rozdíl může nastat i u mléka, které má někdo v lednici nebo otevírá nové ze spíže.  

  • Jak se Leonardo chová při výpadku proudu? Pokračuje v nastaveném programu nebo je potřeba začít znovu?

Při výpadku dojde k přerušení programu. Po zapnutí je nutné začít znovu.

  • Na co například je možné využít nejvyšší rychlosti sekání?

Například na nasekání oříšků, smoothie či výrobu zmrzliny.

  • Šlo by v Leonardovi vytvořit třeba oříškové máslo?

Vytvořit by určitě šlo, struktura bude hutnější s jemnými kousky oříšků.

  • Jak je možné zapnout zpětný chod bez rozsekání masa?

Rozsekání masa je možné zabránit vložením varného koše. Ten je vhodný například při přípravě masa v omáčkách nebo dušení.

  • Mohu jednotlivé součástky mýt v myčce na nádobí?

Platný seznam všech komponentů, které lze mýt myčce je uveden v návodu.

  • Nevadí výrobku manipulace z místa na místo?

Běžná manipulace s výrobkem je v pořádku a výrobku nevadí. Pro správnou funkčnost výrobku je však nutné jej mít postavený na pevné, rovné desce. V případě, že je robot postaven na měkkém podkladu (např. ubrus, gumová podložka…), nemůžeme zaručit správnou funkčnost programů (např. vážení).

  • Jak pokračovat při zástavě přístroje kvůli přehřátí?

Vyjádření konstruktérů ETA: Nádoba je vybavena tepelnou bezpečností pojistkou, která se aktivuje v případě, pokud by nádoba dosáhla teploty 220 °C. Při běžném používání této teploty nelze dosáhnout, protože nastavitelná teplota je 120 °C (dosažitelná teplota max 130 °C). Tato bezpečností pojistka je pro případ, kdyby přestal fungovat hlavní  termostat pro nastavení požadované teploty. Pokud se aktivuje tepelná bezpečností pojistka na displeji přístroje se nezobrazí žádné chybové hlášení. Nádoba se však nebude ohřívat. Je nutné nádobu vyjmout, nechat ochladit a poté stisknutím tlačítko pro deaktivaci pojistky na spodní straně nádoby. 

Pokud se na displeji zobrazí oznámení „Motor je přetížený“, nesouvisí to s pojistkou na dně nádoby. Motor je přehřátý vlivem nadměrného zatížení. Je potřeba zmenšit zpracovávané množství surovin. Přístroj postačí nechat vychladnout a poté bude opět pracovat.

  • Lze vařit rýži nebo brambory zároveň se zeleninou na páře?

Ano, jde. Nicméně, vůně a chutě se mohou lehce propojit, takže je třeba s tímto faktorem počítat. Samozřejmě to nemusí být nevýhodou, ba naopak.

  • Uhněte přístroj i těsto o celkové hmotnosti 1 kg?

Leonardo uhněte maximálně těsto o hmotnosti 800 g (tuhé těsto). Pro upřesnění přikládáme tabulku s přehledem možných nástavců a množství těsta.

Míchací hák

Hnětení - tuhé těsto
(sypké : tekuté suroviny - 1:0,6)

rychlost 1-2

4 minuty

max 800 g
(mouka 500 g
voda 300 g)

Metla

Hnětení - řídké těsto
(sypké : tekuté - 1:0,5)

 rychlost 1-4

2-4 min

max 1000 g
(sypké 660 g
tekuté 340 g) -

  • Bude v budoucnu možnost vložit do Leonarda své vlastní recepty?

Na možnostech vylepšení softwaru aktivně pracujeme, ale aktuálně nemůžeme potvrdit žádný konkrétní termín. Pro aktuální informace sledujte facebookovou skupinu Vaříme s Leonardem a web ETA.

  • Obsahuje Leonardo kuchařka i bezlepkové recepty?

Ano, obsahuje.

  • Jak zabránit případnému připalování surovin?

Je potřeba mít dokonale umytou nádobu a správně a pevně nasazený nástavec úplně ke dnu, aby mezi nástavcem a dnem nádoby nevzniknul žádný volný prostor, do kterého by se mohly dostat suroviny, které by se následně připalovaly.

  • Plánujete do budoucna vytvořit aplikaci na mobil?

Ano, mobilní aplikaci bychom uživatelům poskytli rádi a aktivně pracujeme na jejím vytvoření. Aktuálně však nemůžeme potvrdit žádný konkrétní termín. Pro aktuální informace sledujte facebookovou skupinu Vaříme s Leonardem a web ETA.

  • Jak vyřešit problém při strouhání pomocí kotouče, když zůstávají velké kusy surovin mezi víkem a kotoučem?

Nejjednodušší variantou, je plátky vyndat, dát do Leonarda a nastrouhat znovu.

  • Ulomila se mi osička víka, jak mám postupovat? Lze koupit náhradní díl?

Situaci okolo víčka aktivně řešíme a hledáme co nejlepší řešení tohoto problému. Pro reklamaci se na nás můžete obrátit na adrese servis@eta.cz.

Pro dokoupení náhradních dílů prosím kontaktujte servis.nd@eta.cz.

  • Jakmile ETA třeba přijde s lepšími technickými řešeními, jak k tomu přijdeme my, majitelé prvních robotů? Dostaneme nové vylepšené příslušenství na požádání, nebo v rámci reklamací? Případně za nějakou zvýhodněnou cenu si budeme moci nové příslušenství dokoupit?

Na možnostech nového příslušenství prozatím pracujeme, aktuálně dostupná nejsou. Majitele původních robotů budeme včas informovat o tom, jakým způsobem a za jakých podmínek nové příslušenství získat. Situaci však vyřešíme ke spokojenosti nových i původních majitelů Leonarda. Pro aktuální informace sledujte facebookovou skupinu Vaříme s Leonardem a web ETA.

  • Chystá se nějaký nový nástavec na hnětení těsta?

Nový nástavec na hnětení těsta prozatím ve vývoji není. O novinkách vás budeme včas informovat. Pro aktuální informace sledujte facebookovou skupinu Vaříme s Leonardem a web ETA.

 

V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek se na nás neváhejte obrátit na adrese varimesleonardem@eta.cz.