VELKÉ KARLOVICE – Již za měsíc vypukne Karlovský gastrofestival, vyhlášená gastronomická akce, která pokaždé zcela ovládne údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Letošní 5. ročník se uskuteční ve dnech 4. až 6. října a opět přinese několik novinek a zajímavostí.
Mimo jiné se letos opět rozšíří počet míst, kde budou moci hosté ochutnávat valašské speciality a krajové produkty, a to z deseti na dvanáct. Novinkou bude frgálová manufaktura, v níž si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet výrobu frgálů, které neodmyslitelně patří k symbolům valašské kuchyně. Kromě specialit, jež na místě připraví špičkoví kuchaři, se budou ochutnávat také vína od předních tuzemských vinařů a farmářské produkty z Valašska i zahraničí.
Již je také jasné, kdo bude hlavní hvězdou oblíbených „michelinských“ Galavečeří, určených pro milovníky vysoké gastronomie. Poté, co v minulých ročnících zavítali do Velkých Karlovic držitelé michelinské hvězdy z Maďarska a Itálie, zamíří letos na Valašsko uznávaný šéfkuchař Oldřich Sahajdák z pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise.
„Letos nepochybně patřil k největším tuzemským gastro událostem zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku. To byl pro nás jasný popud pro to, abychom při výběru hlavního hosta tentokrát zůstali „doma“. Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů, Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Boheme Bourgeoise. Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje. Myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho ale nadchla, takže pro tentokrát změnil názor a přijede předvést svůj um na Valašsko,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.
Karlovský gastrofestival má za cíl propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří např. kyselice, halušky, frgál či slivovice. Hlavním bodem programu je Gastro tour s farmářským trhem, při které mohou gurmáni po celý víkend navštěvovat místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové. Pořadatelé postupně vytvářejí prostor i pro další podniky ze širšího regionu, letos jich bude ve Velkých Karlovicích hostovat již několik a návštěvníci je najdou na jednom místě, u Gril srubu Razula.
Mezi jednotlivými zastávkami, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km, se mohou návštěvníci buď projít po cyklostezce Bečva, nebo svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Vstup na Gastro tour je pro návštěvníky zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý.
Součástí Karlovského gastrofestivalu budou opět i doprovodné programy – vedle Galavečeří to bude tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, kuchařské show, řemeslný jarmark, výstava Ilji Hartingera, hudební vystoupení, barmanské večery a nebude chybět ani program a zábava pro děti.
Počet návštěvníků rok od roku roste. Loni do Velkých Karlovic zavítalo již na 10 tisíc hostů. Gastrofestival se koná za každého počasí. Pro případ deště jsou jednotlivé gastro zastávky vybaveny prostornými stany.
Více informací: www.karlovskygastrofestival.cz