Frgály, street food i michelinská šéfkuchařka: nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival

 

Nejnavštěvovanější gastronomický festival na Moravě je opět tady! Ve dnech 4. až 6. října 2019 si rozhodně nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival nabízející spoustu dobrého jídla a zážitků v prostředí půvabného horského údolí valašských Velkých Karlovic. Opět nebudou chybět ani degustace s michelinskou hvězdou pro náročné gurmány, letos v režii první a dosud jediné šéfkuchařky ve střední Evropě oceněné prestižní michelinskou hvězdou – teprve 32leté Maďarky Eszter Palágyi.

V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je Eszter Palágyi skutečnou raritou. Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým. Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

V seznamu osobností, od nichž se maďarská šéfka učila, se skví i jméno francouzského „šéfkuchaře století“ Joëla Robuchona. Právě Francie jí učarovala natolik, že se její kuchyní inspiruje také při svém vaření. „Ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby využívám při vymýšlení a vaření svých jídel. Vždy používám maďarské sezónní suroviny a tradiční metody úpravy, které zachovávají jejich charakteristickou chuť,“ popisuje šéfkuchařka, k jejímž nejoblíbenějším surovinám patří lanýže a zvěřina.

A právě na tyto suroviny dojde i ve Velkých Karlovicích: hlavním chodem sobotní galavečeře bude zvěřina se švestkovými noky a růžičkovou kapustou, mezichodem pak pstruh s kukuřicí a lanýžem. Těšit se můžete i na další lahůdky, mezi nimiž jistě zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami) nebo vyhlášená maďarská mangalica.

Restaurace Vyhlídka

Ještě v předvečer gastrofestivalového víkendu, v pátek 4. října, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční zahajovací galavečeře v podání místního týmu vedeného šéfkuchařem Josefem Tydlačkou. Menu bude snoubeno s prestižní značkou šampaňského G. H. Mumm.

Hlavní program Karlovského gastrofestivalu určený pro širokou veřejnost si můžete užít v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin. Těšte se na ochutnávky (nejen) valašských specialit u místních hotelů, penzionů a hospůdek rozesetých v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové. Mezi jednotlivými stanovišti se můžete procházet po cyklostezce Bečva, nebo vás popoveze vláček, autobus či koňský povoz.

Koňský povoz - Karlovský gastrofestival

Součástí je i vyhlášený farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show nebo frgálová manufaktura, ve které si sami zkusíte vyrobit tradiční valašský koláč – frgál.

Karlovský Gastrofestival - soutěž frgálů

Více o Karlovském gastrofestivalu se dočtete na oficiálních webových stránkách akce.