Jak z jídla dostat to nejlepší a zachovat v něm co nejvíce živin?

Důležité je nejen to, co jíme, ale i jak to připravíme. Některé způsoby úpravy jsou totiž k jídlu mnohem šetrnější než jiné, a tak v něm zachovávají více živin, vitamínů, minerálů, antioxidantů a často i barev a chuti. Poradíme vám, jak s konkrétními potravinami naložit co nejlépe.
Chroustání za syrova
Pro ovoce a zeleninu v zásadě platí, že nejlepší úpravou je žádná úprava. Nehledejte v tom žádnou vědu – prostě je důkladně omyjte a vychutnejte si je tak, jak je matka příroda vytvořila.
Abyste však vstřebali i vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), k zeleninovým salátům vždy přidávejte lžíci kvalitního oleje, kousek avokáda, hrst semínek či oříšků, nebo třeba zálivku ze sezamové pasty tahini.
ETA TIP: Neohrnujte nos ani nad slupkou. Některé ovoce a zeleninu je sice nutné oloupat, například u jablek, broskví nebo raných brambor je to ale vyloženě škoda. Pod slupkou se skrývá nejvíce vitamínů, a i chuťově jsou s ní tyto plody mnohem plnější.
Syrová stRAWa
RAW sice znamená syrový, většina vyznavačů tohoto typu stravování se však nebrání ani mírné tepelné úpravě do 42 °C. Jedná se totiž o hraniční teplotní podmínky, ve kterých ještě zůstávají všechny prospěšné látky zachovány. RAW jídelníček tak netvoří jen smoothie, ale i všemožné sušené placičky, krekry a plátky. Při jejich přípravě se neobejdete bez výkonného stolního mixéru a sušičky ETA Vital Air s možností nastavit si tu správnou teplotu.
ETA TIP: Načerpejte inspiraci v sekci RAW recepty na našem blogu.
Probuďte hodné bakterie
Zajímavou a neméně výživnou alternativou je také kvašení. Doprovází jej prospěšné bakterie, které napomáhají optimálnímu fungování našeho trávicího traktu, a tím i imunitnímu systému. Zeleninu můžete kvasit na tzv. pickles nebo kimchi, podobný proces se stejně blahodárnými účinky však probíhá také při přípravě tradičního kváskového chleba nebo domácího bílého jogurtu.
A jak udělat výživnou bombu z luštěnin? Nemusíte je zdlouhavě namáčet a vařit – raději je nechejte naklíčit. Klíčky jsou nabité enzymy, vitamíny, minerály, bioflavonoidy a dalšími užitečnými látkami. Navíc krásně křupou a snadno si je vyrobíte v pohodlí domova.
ETA TIP: Více se o prospěšnosti luštěnin dozvíte v našem článku.
Ať to pěkně šustí
Po usušení při teplotách vyšších než 42 °C se sice musíme s částí živin rozloučit, stále se však jedná o velmi šetrný způsob úpravy ovoce, zeleniny a hub. Tím, že potraviny důkladně zbavíme vody, předejdeme hnilobným a kvasným procesům i vzniku plísní, a tak bez použití chemických konzervantů prodloužíme životnost jídla na několik měsíců až let.
Pole působnosti sušičky přitom zdaleka nekončí u ovoce a hub. Poradí si také s bylinkami, milovníci masa pak mohou vyzkoušet domácí sušené maso jerky.
ETA TIP: Se sušičkou se dá opravdu kouzlit. Poradíme vám, jakou vybrat, aby vám byla v kuchyni co nejužitečnější pomocnicí.
Využijte sílu páry
Příprava v páře patří v porovnání s ostatními tepelnými úpravami pokrmů mezi ty nejšetrnější. V parním hrnci je navíc velmi rychlá a dodává jídlu na šťavnatosti. Vše se děje téměř bez vaší asistence – stačí zavřít víko a zapnout časovač. Spolehnout se můžete také na zachování chutí a barev, které na první pohled lákají k zakousnutí.
Grilování bez výčitek
Pokud ve vás představa letní grilovačky okamžitě vyvolává pocit viny a výčitky z nezdravého hřešení, nechejte se vyvést z omylu. Grilovat se dá i zdravě – bez přidaného tuku a připalování. Gril ETA Vital je na to díky dvěma typům nepřilnavých desek opravdový přeborník.
ETA TIP: Sepsali jsme pro vás osvědčené rady, jak grilovat zdravěji.
O zdravé a zároveň chutné a šťavnaté pokrmy se postará také legendární Pečenka. Její kouzlo tkví v unikátní konstrukci i kvalitním nepřilnavém povrchu.
Hoďte to k ledu
Větší nákupy, úrodu ze zahrádky i zbytky vařených jídel jednoduše zmrazte. Nejlépe uděláte, když potraviny nejprve zavakuujete v sáčku, který následně uzavřete svařením. O obojí se postará vakuovačka, jejíž doménou je i prodloužení čerstvosti potravin uložených v chladničce. S pomocí vakuového boxu uchová déle čerstvé třeba maso, uzeniny nebo sýry.
ETA TIP: Vakuovačka Atmos disponuje také unikátní funkcí marinování, která celý proces prolnutí marinády s potravinou zkrátí z několika hodin na necelou půlhodinu.
Výjimky potvrzují pravidla
Některým potravinám naopak důkladná tepelná úprava prospívá. Kromě masa, u nějž to to považujeme za samozřejmost, se jedná třeba o mrkev nebo arašídy. Z vařené mrkve se lépe vstřebává betakaroten – prekurzor vitaminu A, který plní roli významného antioxidantu. Arašídy jsou pak jakožto luštěnina mnohem lépe stravitelné až po krátkém opražení (nejlépe na sucho).
ETA TIP: Nevhodná teplota může také zbytečně ubrat na chuti i kvalitě čajových nápojů. Osvojte si proto základní pravidla jejich přípravy, během níž se neobejdete bez rychlovarné konvice s nastavitelnou teplotou.