Co na podzim s kořenovou zeleninou? Vařte, sušte, skladujte

Co na podzim s kořenovou zeleninou? Vařte, sušte, skladujte

Kořenová zelenina patří ke stálicím české kuchyně. Oceníte ji nejen pro její chuť, ale i pro její trvanlivost, při správném uskladnění vydrží čerstvá až do jara. Uložte ji do písku do sklepa, zavařte, naložte nebo průběžně zpracovávejte v polévkách, přílohách, smoothie či dezertech.

Pokud se kořenovou zeleninu chystáte uskladnit na delší dobu, sklízejte ji ze zahrádky, nebo ji kupte tak pozdě, jak jen to jde. Skladováním ztrácí zelenina aroma, proto ji, pokud ji stále máte v záhonku, přikryjte textilií, aby ještě chvíli odolala chladným teplotám. Kořenová zelenina je celkem otužilá, ale mrazíky nesnáší. V zemi běžně vydrží ještě do konce října, při mírných zimách dokonce až do poloviny listopadu. Nejprve se sklízí mrkev, křen a červená řepa, později můžete vytáhnout celer.

Ještě na podzim můžete zasít novou zeleninu a těšit se z brzké jarní úrody, nezapomeňte vyrašenou zeleninu přikrýt netkanou textilií.

V září: ředkvičky
V říjnu: (před prvními mrazíky) mrkev
V listopadu: petržel
 


 

Jak na dlouhodobé uskladnění?

Nejlepší možnosti pro skladování kořenové zeleniny přes zimu mají ti s dobře větraným sklepem s velkou vlhkostí vzduchu. Pokud sklep nemáte, nemusíte věšet hlavu, kořenovou zeleninu můžete uchovávat i v bytě. Pro dlouhodobé skladování vyberte jen ty kusy zeleniny, které jsou nepoškozené, bez známek plísní nebo nakažení jinou chorobou. Aby nedošlo k poškození už při sklizni, použijte místo rýče rycí vidle, které jsou k zelenině šetrnější.

Náchylnější k poškození je mrkev a černý kořen. Seřízněte nať pár centimetrů nad kořenem, odstraníte tím přebytečné množství vody a zároveň udržíte kořen déle čerstvý. Poté kořenovou zeleninu umístěte do bedýnky naplněné vlhkým pískem, substrátem nebo hoblinami. Ideální teplota na přezimování je mezi 2–5 °C, zelenina takto vydrží až do jara.
 

Jak na krátkodobé uskladnění?

Mikrotenové sáčky propíchněte na několika místech vidličkou, aby zelenina mohla dýchat, naskládejte ji do nich a uložte je na tmavém suchém místě. Vydrží tak pár týdnů, v lednici si udrží svěží kondici pár dnů. Další možností je uchovávání ve sklenicích. Očištěnou zeleninu ponořte na 15 minut do roztoku hypermanganu, nechte oschnout a následně ji uložte na temné místo do otevřené sklenice.

 

Jak na zavařování?

Zdravější je však klasické zavařování – zeleninu očistěte a povařte 10 minut v osolené vodě s kořením podle chuti. Horké rozdělte do sklenic, zalijte nálevem, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru nebo sterilujte 10 minut při 80 °C. Syrovou nastrouhanou směs kořenové zeleniny můžete naložit do soli nebo solného nálevu.


 

Jak na sušení?

Při větším množství sklizně můžete zeleninu i usušit v sušičce. Zmenšíte její objem a zajistíte jí dlouhou životnost. Očistěte ji, nakrájejte na stejně silné plátky a vyskládejte je na síta sušičky (například sušička ETA Vital Air umožňuje sušení různých druhů zeleniny najednou bez nutnosti vyměňovat síta v průběhu sušení). Usušenou zeleninu uložte do zavařovacích sklenic a uchovejte na tmavém místě ve spíži.
 

Když chcete kořenovou zeleninu okamžitě zpracovat

Kořenová zelenina se hodí téměř do jakéhokoliv jídla. Zazáří jako příloha k masu, rozehraje základ polévky nebo omáčky, doplní těstoviny, rizota i nákypy. Sluší jí to i v úpravách nasladko – od dezertů přes smoothie až po zmrzlinu. Nebojte se ji kombinovat podle libosti, ale snažte se o vyvážení sladké a výrazné chuti (například mrkev bývá nasládlá, červená řepa výrazná v barvě i chuti).

Ve smoothie ji kombinujte se šťavnatými plody, jako je pomeranč, drobné ovoce nebo třeba meloun či listová zelenina.
 


 

V multifunkčním stolním mixéru ETA Vital Blend rozmixujete i nejtvrdší kousky během pár sekund a můžete tak vytvořit zeleninovou omáčku na těstoviny, základ do rizota, pyré k masu, ranní smoothie nebo hladkou krémovou polévku. Tu připravíte i rozmixováním s tyčovým mixérem ETA Lento.
 


 

Vařením se projeví zemité tóny v chuti – v páře víc než ve vodě. Uvařte zeleninu v páře s pár snítkami bylinek a překvapte i zaryté odpůrce lahodnou chutí, která se jinak zčásti vylouhuje do vody, ve které se vaří. S parním hrncem ETA Calderon šetříte čas a množství vody. Stačí necelých 500 ml a 15 minut a zelenina je měkká akorát na skus a zároveň si uchovává většinu vitaminů. Vyvařenou vodu můžete použít jako slabý zeleninový vývar do rizota, do omáček nebo do polévky.

V malých formičkách můžete v páře uvařit i lehounké zeleninové nákypy a pudinky, které poslouží jako hlavní vegetariánský chod nebo moderní zdravá příloha k masu či rybě.

Pečením zelenina zesládne a hodí se i jako podklad pod maso či rybu. Společným pečením, ať už v troubě, nebo v ETA Pečence, se všechny chutě prolnou. Zeleninu můžete podávat vcelku, nebo ji rozmixujte na pyré či omáčku.
 


 

Ve sladkém těstě se zelenina postará o vláčnost a lehkost, rozumí si s ořechy, moukou i bezlepkovými alternativami. S použitím strouhacích nástavců ke kuchyňskému robotu ETA Gratus a jeho šlehací metly je příprava snadná a rychlá, ať chystáte dort nebo jen bábovku k odpolední kávě.

Jakmile vyzkoušíte pár netradičních úprav kořenové zeleniny, objevíte široké možnosti a dostanete chuť experimentovat – ať už s recepty, nebo různými spotřebiči. Kořenová zelenina je totiž univerzální, i když často opomíjený základ české i světové kuchyně.