Hovězí Jerky

Úprava masa sušením je populární na celé planetě, nejpopulárnější je díky severoamerickým indiánům, odkud pochází označení jerky (ch’arki – sušené solené maso). Dnes si je můžete koupit téměř v každém obchodu nebo si je snadno vyrobit doma se sušičkou ETA. Získáte tak výborný snack s vysokými nutričními hodnotami, které oceníte zejména při výletech a delších procházkách.
Suroviny:
1 kg hovězího zadního
125 ml sójové omáčky
3 stroužky čerstvého česneku
1 lžičky chilli vloček
mořská sůl (vločky) dle chuti
Sušička ovoce ETA Vital Air
Postup:
- Maso očistěte od přebytečného tuku a nakrájejte na 3cm plátky silné maximálně 5 mm. Maso krájejte proti vláknu, bude tak křehčí a jemnější.
- Připravte si marinádu. Smíchejte sójovou omáčku s utřeným česnekem a chilli vločkami, vše důkladně promíchejte. Do marinády přidejte nakrájené maso a nechejte marinovat 1-2 dny (čím déle, tím lépe). Ideální je, když přemístíte marinované maso do velkého zip sáčku a necháte odpočívat v lednici. Vždy po pár hodinách maso vytáhněte a přes sáček marinádu vmasírujte do masa.
- Přichystejte si sušící pláty a maso na ně opatrně rozprostřete. Dospodu sušičky vložte sušicí tác nebo pečicí papír, který poslouží k odkapávání šťávy z masa.
- Maso sušte při 70 °C cca 6-8 hodin podle potřeby. Správně sušené maso po vychladnutí praská, ale nezlomí se. Sušené maso uchovávejte hermeticky uzavřené.