Jak grilovat zdravě

Jak grilovat zdravě

Letní dny přímo vyzývají k posezení a přípravě jídla venku. Pokud se grilování vyhýbáte kvůli zdravému životnímu stylu, nezoufejte, při dodržení několika jednoduchých zásad se může jednat o velmi zdravý a dietní způsob přípravy pokrmů. Ať milujete maso nebo preferujete ovoce a zeleninu, na příští grilovačce můžete zazářit s novými tipy.


Odkapávání šťávy

Hořením a doutnáním odkapávajících šťáv z masa, ryb či zeleniny vznikají karcinogenní látky, které dokážou zkazit i chuť jídla. Ačkoli grilování na dřevě či dřevěném uhlí vytváří tu pravou atmosféru a podle mnohých i specifickou chuť pokrmů, elektrické grily či grily s odkapávačem na tuk jsou v tomto ohledu mnohem bezpečnější. Stejně dobře poslouží i grilovací kameny, alobalová miska či jiné deskové grily. Vyzkoušejte například elektrický pečicí hrnec ETA Pečenka, se kterým si můžete připravit zdravé grilované pokrmy bez zbytečné námahy i doma v kuchyni.
 

 

Grilování masa

Chuť masa závisí především na kvalitním výběru výchozí suroviny. Prorostlý kus bude mnohem tučnější než libové prsíčko a odkape z něj mnohem více tuku. Místo uzenin volte raději čerstvé maso, které neobsahuje žádné přidané látky. Před grilováním okrájejte přebytečný tuk (ale ne všechen), kůži a další nevzhledné kousky. Negrilujte velké kusy a už vůbec se nepouštějte do opékání celých zvířat, například selátka. Každá část masa totiž vyžaduje specifický druh přípravy, kterého v kuse nikdy nemůžete docílit.

 

Objevte kouzlo ryb

Ať už mořské nebo sladkovodní, správně ogrilovanou rybou všechny potěšíte. Rybí maso nevyžaduje složitou přípravu ani dlouhé pečení a navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které blahodárně působí na naše srdce i celou oběhovou soustavu.


 

Domácí marináda

Naložené maso bývá křehčí a rychleji se propeče. Vyvarujte se však kupovaným, namíchaným marinádám, ve kterých často objevíte nevítané konzervanty a další zbytečné nezdravé látky. Natrhejte čerstvé bylinky, přidejte oblíbené koření a maso nechte pár hodin uležet v chladu. A pozor – nemusíte ho nakládat jen do oleje. Skvěle poslouží i limetová šťáva, pivo nebo pomerančový džus.

 

Vynechejte pečivo

Ne každý pokrm musíte prokládat pečivem. Vyzkoušejte čerstvě nakrájenou zeleninu, lehké pestré saláty s bylinkovou zálivkou ze zeleniny, luštěnin či obilovin, nebo grilovanou zeleninu. Popusťte uzdu fantazie a namíchejte hostům skvělé domácí omáčky, zálivky či zeleninové dipy.
 

 

Grilované ovoce a zelenina

A koneckonců, proč se při grilování soustředit pouze na maso? Opéct lze i ovoce či zeleninu. Papriky či rajčata zkuste naplnit nejrůznějšími směsmi, cuketu marinovat s bylinkovým kořením a chřest jednoduše přiložit mezi ostatní grilované kousky. Přidejte krásně barevné ovocné špízy pokapané zálivkou z javorového sirupu a můžete servírovat. Užijte si léto venku!