Plněná rajčata (Gemista)

4 porce
130 minut
Gemista znamená řecky plněný a toto tradiční jídlo najdete na jídelním lístku téměř každé taverny. Kořeněným mletým masem se plní nejčastěji rajčata nebo papriky. Pokud by vám masová směs zbyla, můžete jí obohatit o vařené fazole, zabalit do tortilly či pita chleba, zapéct a podávat se zakysanou smetanou a pořádnou porcí nasekaných bylinek.
Suroviny:
1 velká cibule
4 lžíce olivového oleje
300 g mletého hovězího masa
8 středně velkých rajčat
4 stroužky česneku
75 ml bílého vína
400 g konzervovaných drcených rajčat
sůl a čerstvě mletý pepř
100 g dlouhozrnné rýže
150 ml vody
½ svazku hladkolisté petržele
½ svazku oregana
5 snítek máty
5 větších brambor
3 snítky rozmarýnu
ETA Pečenka
Pánev
Postup:
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm cibuli, až zesklovatí (zhruba 5 minut). Přidejte maso a vařečkou ho rozmačkejte a oddělujte na malé kousky. Opékejte dozlatova, až se odpaří veškerá šťáva, zhruba 5–10 minut.
2. Mezitím odkrojte špičky rajčat, zhruba 0,5 cm od horního okraje a dužinu opatrně vydlabejte do misky. Do opečeného masa prolisujte oloupaný česnek a zhruba 1 minutu opékejte. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Přidejte konzervovaná rajčata a vydlabanou dužinu, zamíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Vařte na mírném stupni zhruba 5 minut, přisypte propláchnutou rýži, přilijte vodu, promíchejte a duste pod pokličkou přibližně 10 minut doměkka. Odstavte a nechte mírně zchladnout. Petržel, oregano a mátu nasekejte najemno a přisypte k uvařené masové směsi.
3. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky zhruba 2 x 2 cm. Nasypte je na dno nádoby pečenky, lehce osolte, opepřete a promíchejte se zbylým olejem. Rajčata opatrně naplňte masovou směsí, vyskládejte je na brambory a přiklopte odkrojenými vršky. Posypte nasekaným rozmarýnem a pečte 35–40 minut dozlatova. Před podáváním nechte mírně zchladnout.