Zapečené brambory se sýrem (Tartiflette)

Zapečené brambory se sýrem (Tartiflette)

 

4 porce

 

60 minut 

Neexistuje jediný „správný“ předpis na Tartiflette. Někdo ho připravuje ve vrstvách, jiný zase s bramborami nakrájenými na kostičky. Důležité je však použít dostatek slaniny, cibule a výrazného sýra Reblochon. Právě tento výtečný sýr ze savojského regionu vám na talíři navodí atmosféru okouzlujícího francouzského bistra. Podávejte se suchým bílým vínem. Francouzským, samozřejmě!

Suroviny:

7 středně velkých brambor
200 g sýra Reblochon nebo jiného aromatického
2 stroužky česneku
1 cibule
200 g slaniny
150 ml suchého bílého vína
200 g zakysané smetany
3 snítky tymiánu

ETA Pečenka
hrnec
pánev

Postup:

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné zhruba 0,5 cm. Předvařte je v lehce osolené vodě 5–7 minut, slijte a nechte mírně zchladnout.

2. Mezitím nakrájejte na tenké plátky sýr a oloupaný česnek. Cibuli oloupejte a rozkrájejte na půlměsíčky, slaninu pokrájejte na kostičky.

3. Cibulku a slaninu opékejte na pánvi, dokud se slanina nevyškvaří a cibulka nezačne lehce hnědnout. Přidejte česnek, promíchejte, restujte 1 minutu, zalijte vínem a nechte trochu vyvařit alkohol.

4. Na dno nádoby pečenky vyskládejte polovinu brambor. Přelijte je slaninou a cibulí z pánve, potřete zakysanou smetanou a posypte nasekaným tymiánem. Zakryjte druhou polovinou brambor a nakrájeným sýrem. Pomocí dvou lžic velmi lehce odspodu promíchejte. Pečte zhruba 20 minut dozlatova. Před podáváním nechte lehce vychladnout.