Zapečené brambory se sýrem (Tartiflette)

4 porce
60 minut
Neexistuje jediný „správný“ předpis na Tartiflette. Někdo ho připravuje ve vrstvách, jiný zase s bramborami nakrájenými na kostičky. Důležité je však použít dostatek slaniny, cibule a výrazného sýra Reblochon. Právě tento výtečný sýr ze savojského regionu vám na talíři navodí atmosféru okouzlujícího francouzského bistra. Podávejte se suchým bílým vínem. Francouzským, samozřejmě!
Suroviny:
7 středně velkých brambor
200 g sýra Reblochon nebo jiného aromatického
2 stroužky česneku
1 cibule
200 g slaniny
150 ml suchého bílého vína
200 g zakysané smetany
3 snítky tymiánu
ETA Pečenka
hrnec
pánev
Postup:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné zhruba 0,5 cm. Předvařte je v lehce osolené vodě 5–7 minut, slijte a nechte mírně zchladnout.
2. Mezitím nakrájejte na tenké plátky sýr a oloupaný česnek. Cibuli oloupejte a rozkrájejte na půlměsíčky, slaninu pokrájejte na kostičky.
3. Cibulku a slaninu opékejte na pánvi, dokud se slanina nevyškvaří a cibulka nezačne lehce hnědnout. Přidejte česnek, promíchejte, restujte 1 minutu, zalijte vínem a nechte trochu vyvařit alkohol.
4. Na dno nádoby Pečenky vyskládejte polovinu brambor. Přelijte je slaninou a cibulí z pánve, potřete zakysanou smetanou a posypte nasekaným tymiánem. Zakryjte druhou polovinou brambor a nakrájeným sýrem. Pomocí dvou lžic velmi lehce odspodu promíchejte. Pečte zhruba 20 minut dozlatova. Před podáváním nechte lehce vychladnout.