Živáňská pečeně

4 porce
50 minut
Jeden z tradičních pilířů slovenské kuchyně si můžete jednoduše připravit doma i bez grilu – v ETA Pečence. Maso, zeleninu a přílohu střídavě napichujte na špízové jehly, vyskládejte na grilovací mřížku a nechte péct. Chutě a vůně se tak nádherně propojí. Kromě vepřového masa můžete použít i jehněčí kýtu nebo hovězí svíčkovou.
Suroviny:
600 g vepřové kýty
sůl a čerstvě mletý pepř
2 červené papriky
150 g anglické slaniny
500 g menších brambor
2 cibule
½ lžičky drceného kmínu
s grilovací mřížkou
se špízovými jehlami
Postup:
1. Jeden z tradičních pilířů slovenské kuchyně si můžete jednoduše připravit doma i bez grilu – v ETA Pečence. Maso, zeleninu a přílohu střídavě napichujte na špízové jehly, vyskládejte na grilovací mřížku a nechte péct. Chutě a vůně se tak nádherně propojí. Kromě vepřového masa můžete použít i jehněčí kýtu nebo hovězí svíčkovou.
2. Na špízové jehly střídavě napichujte maso, slaninu, brambory, papriku a cibuli.
3. Do pečenky vložte grilovací mřížku a naskládejte na ní připravené špízy. Posypte je drceným kmínem a pečte zhruba 30 minut, dokud maso není hotové. Pokud pečete špízy v troubě, předehřejte ji na 180 °C, gril rozehřejte na střední stupeň.