Souvlaki

4 porce
70 minut
Oblíbené řecké jídlo, jehož základem je kvalitní vepřové nebo jehněčí maso, lze připravit v troubě i na grilu. Obojí zastoupí pečenka, a tak si můžete přivolat pocit jako na dovolené, ať je venku minus pět nebo střechu bičuje déšť. Připravte si k tomu okurkový salát tzatziki, nalijte si bílé víno a přeneste se k moři.
Suroviny:
Maso
500 g vepřového masa (plec, krkovice nebo kýta)
4 lžíce nasekaného oregana
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
pita chleba k podávání
Salát
1 okurka
250 g řeckého jogurtu
1–2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
olivový olej k dochucení
ETA Pečenka s grilovací mřížkou
se špízovými jehlami
Postup:
1. Maso nakrájejte na kostky velké zhruba 3 x 3 cm. V míse je posypte oreganem, osolte, opepřete, přilijte olivový olej a citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.
2. Maso napíchejte na špízové jehly a položte je na grilovací mřížku v Pečence. Pečte zhruba 30 minut, až krásně zhnědne. Občas špízy otočte a potřete vypečenou šťávou. Pokud nemáte pečenku, můžete maso grilovat na vyšším středním žáru zhruba 20 minut, nebo péct v troubě předehřáté na 180 °C. Pokud používáte špejle, namočte je předem do studené vody, ať se nespálí.
3. Mezitím připravte tzatziki. Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo, nebo nakrájejte na drobné kostičky. Nechte 5–10 minut odstát, slijte přebytečnou tekutinu a promíchejte s jogurtem. Česnek oloupejte, prolisujte do jogurtu, osolte, opepřete, zakápněte olejem a promíchejte.
4. Pita chléb opečte nasucho z obou stran na rozpálené pánvi, zhruba 2–3 minuty. Hotové špízy podávejte s okurkovým tzatziki a opečeným pita chlebem.