Souvlaki

Souvlaki

 

4 porce

 

70 minut 

Oblíbené řecké jídlo, jehož základem je kvalitní vepřové nebo jehněčí maso, lze připravit v troubě i na grilu. Obojí zastoupí pečenka, a tak si můžete přivolat pocit jako na dovolené, ať je venku minus pět nebo střechu bičuje déšť. Připravte si k tomu okurkový salát tzatziki, nalijte si bílé víno a přeneste se k moři.

Suroviny:

 

Maso

500 g vepřového masa (plec, krkovice nebo kýta)

4 lžíce nasekaného oregana

sůl a čerstvě mletý pepř

2 lžíce olivového oleje

šťáva z 1 citronu

pita chleba k podávání

 

Salát

1 okurka

250 g řeckého jogurtu

1–2 stroužky česneku

sůl a čerstvě mletý pepř

olivový olej k dochucení

 

ETA Pečenka s grilovací mřížkou

se špízovými jehlami

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostky velké zhruba 3 x 3 cm. V míse je posypte oreganem, osolte, opepřete, přilijte olivový olej a citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.

 

2. Maso napíchejte na špízové jehly a položte je na grilovací mřížku v pečence. Pečte zhruba 30 minut, až krásně zhnědne. Občas špízy otočte a potřete vypečenou šťávou. Pokud nemáte pečenku, můžete maso grilovat na vyšším středním žáru zhruba 20 minut, nebo péct v troubě předehřáté na 180 °C. Pokud používáte špejle, namočte je předem do studené vody, ať se nespálí.

 

3. Mezitím připravte tzatziki. Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo, nebo nakrájejte na drobné kostičky. Nechte 5–10 minut odstát, slijte přebytečnou tekutinu a promíchejte s jogurtem. Česnek oloupejte, prolisujte do jogurtu, osolte, opepřete, zakápněte olejem a promíchejte.

 

4. Pita chléb opečte nasucho z obou stran na rozpálené pánvi, zhruba 2–3 minuty. Hotové špízy podávejte s okurkovým tzatziki a opečeným pita chlebem.