Hovězí perkelt (Pörkölt)

Hovězí perkelt (Pörkölt)

 

6 porcí

 

135 minut

Tajemství výtečné chuti tohoto maďarského národního pokrmu tkví v trojici hlavních surovin – čerstvá rajčata, papriky a kvalitní hovězí maso. Vhodné je především hovězí přední (plec, kližka), protože zůstane měkké a šťavnaté. Zatímco maďarský guláš má konzistenci polévky, perkelt je husté masité jídlo typu omáčky. V Maďarsku se podává s noky nebo tarhoňou (druh těstovinové rýže), ale vhodný je i bílý chléb či vařené brambory.

Suroviny:

1 velká cibule
3 bílé papriky
1 velké rajče
500 g hovězího masa
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku
2 lžíce mleté sladké maďarské papriky
1 lžička kmínu
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
500 ml vody nebo vývaru
1 hrst petržele nebo libečku na dochucení

ETA Pečenka

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na kostky zhruba 1 x 1 cm. Rajče nakrájejte na kostičky. Maso omyjte, zbavte všech šlach a blan a nakrájejte na větší kostky.

2. Do nádoby pečenky dejte olej, cibuli, prolisovaný česnek a zamíchejte. Za občasného promíchání pečte 10 minut. Poprašte sladkou paprikou, přidejte maso, kmín a za občasného míchání pečte zhruba 15 minut, dokud není maso krásně hnědé. Přidejte nakrájenou papriku, rajče, sůl a pepř dle chuti a zalijte vodou či vývarem. Nechte dusit zhruba 1,5 hodiny. Každých 15 minut směs promíchejte a zkontrolujte, jestli už maso není měkké. Při podávání dozdobte natrhanou petrželkou či libečkem.