Sekaná

6 porcí
60 minut + odležení
Když se řekne sekaná, možná si představíte docela obyčejné jídlo, ale právě naopak. Dobře připravená sekaná s krémovou bramborovou kaší zazáří i jako nedělní oběd. Dejte si záležet na výběru masa, pokud máte tu možnost, nechte si u řezníka umlít půl na půl hovězí a vepřové maso (libové i tučnější části), nebo využijte ETA mlýnek na maso, samostatný nebo přídavný ke kuchyňskému robotu ETA Gratus.
Suroviny:
1 cibule
3 tvrdé rohlíky (den dva staré)
3 vejce
2 stroužky česneku
1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího)
250 ml mléka
½ lžičky nastrouhaného zázvoru
2 lžíce majoránky
špetka drceného nového koření
sůl a čerstvě mletý pepř
sádlo na vymazání
lístky petržele k podávání
Postup:
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, rohlíky nastrouhejte na jemnou strouhanku, vejce prošlehejte a česnek oloupejte a prolisujte. Všechny suroviny (kromě sádla a petržele) smíchejte dohromady, osolte a opepřete a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice.
2. Z masové směsi vytvarujte pevnou šišku a několikrát s ní bouchněte o pracovní plochu, abyste maso zbavili přebytečného vzduchu. Mokrýma rukama uhlaďte povrch masové šišky.
3. Dno Pečenky zlehka vymažte sádlem a vložte do ní sekanou. Pečte zhruba 25 minut. Poté otevřete, podlijte vypečenou šťávou a nechte ještě 25 minut dopéct. Pokud povrch zlátne příliš rychle, dopékejte jen 15 minut, poté vypněte a nechte v zavřené Pečence dojít. Sekanou podávejte ozdobenou lístky petrželky.