Sekaná

Sekaná

 

6 porcí

 

60 minut + odležení

Když se řekne sekaná, možná si představíte docela obyčejné jídlo, ale právě naopak. Dobře připravená sekaná s krémovou bramborovou kaší zazáří i jako nedělní oběd. Dejte si záležet na výběru masa, pokud máte tu možnost, nechte si u řezníka umlít půl na půl hovězí a vepřové maso (libové i tučnější části), nebo využijte ETA mlýnek na maso, samostatný nebo přídavný ke kuchyňskému robotu ETA Gratus.

 

Suroviny:

1 cibule

3 tvrdé rohlíky (den dva staré)

3 vejce

2 stroužky česneku

1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího)

250 ml mléka

½ lžičky nastrouhaného zázvoru

2 lžíce majoránky

špetka drceného nového koření

sůl a čerstvě mletý pepř

sádlo na vymazání

lístky petržele k podávání

ETA Pečenka 

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, rohlíky nastrouhejte na jemnou strouhanku, vejce prošlehejte a česnek oloupejte a prolisujte. Všechny suroviny (kromě sádla a petržele) smíchejte dohromady, osolte a opepřete a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice.

2. Z masové směsi vytvarujte pevnou šišku a několikrát s ní bouchněte o pracovní plochu, abyste maso zbavili přebytečného vzduchu. Mokrýma rukama uhlaďte povrch masové šišky.

3. Dno Pečenky zlehka vymažte sádlem a vložte do ní sekanou. Pečte zhruba 25 minut. Poté otevřete, podlijte vypečenou šťávou a nechte ještě 25 minut dopéct. Pokud povrch zlátne příliš rychle, dopékejte jen 15 minut, poté vypněte a nechte v zavřené Pečence dojít. Sekanou podávejte ozdobenou lístky petrželky.

Sekaná