Masový koláč

Masový koláč

 

8 porcí

 

145 minut

Oblíbený koláč nejen pro milovníky masa. Recept pochází z Anglie, kde je mleté maso se zeleninou zapečené pod vrstvou brambor známé jako pastýřský koláč. Díky bramborové „přikrývce“ zůstane maso krásně šťavnaté a koláč výborně chutná i studený. Perfektní jídlo na horskou salaš i na zimní večírek nebo letní piknik.

Suroviny:

1 kg brambor

500 g hovězího nebo jehněčího masa (kýta, plec, ramínko, krk, roštěná)

1 celer

2 mrkve

2 petržele

2 řapíky celeru

2 cibule

2 lžíce slunečnicového oleje

2 stroužky česneku

200 ml červeného vína

2 lžíce worcesterské omáčky

2 lžíce hladké mouky

400 g drcených rajčat z konzervy

3 bobkové listy

1 lžička sušeného tymiánu

1 lžička muškátového oříšku

350 ml hovězího vývaru

2 lžíce másla

mléko dle potřeby

20 g strouhaného parmazánu

sůl a čerstvě mletý pepř

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím mlýnek na maso, struhadlo a šlehací metlou

větší hrnec

větší pánev s pokličkou
zapékací mísa 

Postup:

1. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky a vařte v osolené vodě 25 minut. Mezitím namelte maso na mlýnku robotu ETA Gratus na střední rychlost. Zbývající kořenovou zeleninu a cibuli oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte na střední rychlost.

2. Ve větší pánvi rozehřejte olej a opečte namleté maso. Jakmile maso odpaří vodu  a začne se opékat na tuku, vyjměte ho. Do pánve přidejte zeleninu (mimo brambor) a opékejte zhruba 5 minut dozlatova. Prolisujte česnek, vraťte zpět maso a zalijte červeným vínem. Nechte odpařit alkohol, zaprašte moukou a přidejte rajčata, bobkový list a tymián. Dle chuti osolte, opepřete a ovoňte muškátovým oříškem. Přilijte vývar, zakápněte worcesterskou omáčku a na mírném stupni nechte vařit zhruba 30 minut pod pootevřenou pokličkou. Občas promíchejte.


3. Troubu předehřejte na 180 °C. Uvařené brambory slijte, vsypte do mísy robota, přidejte máslo a trochu mléka. Pomocí šlehací metly vyšlehejte na střední rychlost hladkou kaši. Zapékací mísu naplňte masovou směsí, na ni navrstvěte bramborovou kaši a posypte parmazánem. Pečte zhruba 30–45 minut, dokud povrch nezezlátne. Můžete nechat zchladnout, nebo rovnou podávat.