Masový koláč

8 porcí
145 minut
Oblíbený koláč nejen pro milovníky masa. Recept pochází z Anglie, kde je mleté maso se zeleninou zapečené pod vrstvou brambor známé jako pastýřský koláč. Díky bramborové „přikrývce“ zůstane maso krásně šťavnaté a koláč výborně chutná i studený. Perfektní jídlo na horskou salaš i na zimní večírek nebo letní piknik.
Suroviny:
1 kg brambor
500 g hovězího nebo jehněčího masa (kýta, plec, ramínko, krk, roštěná)
1 celer
2 mrkve
2 petržele
2 řapíky celeru
2 cibule
2 lžíce slunečnicového oleje
2 stroužky česneku
200 ml červeného vína
2 lžíce worcesterské omáčky
2 lžíce hladké mouky
400 g drcených rajčat z konzervy
3 bobkové listy
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička muškátového oříšku
350 ml hovězího vývaru
2 lžíce másla
mléko dle potřeby
20 g strouhaného parmazánu
sůl a čerstvě mletý pepř
kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím mlýnek na maso, struhadlo a šlehací metlou
větší hrnec
větší pánev s pokličkou
zapékací mísa
Postup:
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky a vařte v osolené vodě 25 minut. Mezitím namelte maso na mlýnku robotu ETA Gratus na střední rychlost. Zbývající kořenovou zeleninu a cibuli oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte na střední rychlost.
2. Ve větší pánvi rozehřejte olej a opečte namleté maso. Jakmile maso odpaří vodu a začne se opékat na tuku, vyjměte ho. Do pánve přidejte zeleninu (mimo brambor) a opékejte zhruba 5 minut dozlatova. Prolisujte česnek, vraťte zpět maso a zalijte červeným vínem. Nechte odpařit alkohol, zaprašte moukou a přidejte rajčata, bobkový list a tymián. Dle chuti osolte, opepřete a ovoňte muškátovým oříškem. Přilijte vývar, zakápněte worcesterskou omáčku a na mírném stupni nechte vařit zhruba 30 minut pod pootevřenou pokličkou. Občas promíchejte.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Uvařené brambory slijte, vsypte do mísy robota, přidejte máslo a trochu mléka. Pomocí šlehací metly vyšlehejte na střední rychlost hladkou kaši. Zapékací mísu naplňte masovou směsí, na ni navrstvěte bramborovou kaši a posypte parmazánem. Pečte zhruba 30–45 minut, dokud povrch nezezlátne. Můžete nechat zchladnout, nebo rovnou podávat.