Domácí bramborové gnocchi zapečené s pikantní rajčatovou omáčkou

Bramborové noky se dají popsat jako malé jemné knedlíčky z bramborového těsta. Lze je připravovat, jak z brambor syrových, tak vařených. Martina Lancingerová si pro vás připravila recept nejenom na tyto vynikající domácí bramborové noky, ale rovnou na zapečené noky s pikantní rajčatovou omáčkou.
Suroviny:
Omáčka:
1 velká cibule
1-2 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
1 bobkový list
1 lžička mletého římského kmínu
1 plechovka krájených rajčat
pár snítek tymiánu
hrst nadrobno nakrájené petrželky
chilli podle chuti
Bramborové noky:
400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných (moučných, varný typ C)
30 g bramborového škrobu
1 vejce
sůl
120-150 g hladké mouky + na podsypávání
Na dokončení:
100 g zakysané smetany
100 g mozzarelly
Postup:
Omáčka:
1. Začněte omáčkou – než se uvaří, stihnete připravit noky. Na omáčku nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli dozlatova osmahněte.
2. Přidejte protlak, najemno pokrájený česnek a bobkový list. Minutu až dvě restujte na mírném ohni. Zalijte rajčaty. Plechovku vypláchněte trochou vody a přilijte do hrnce.
3. Ochuťte římským kmínem, najemno pokrájeným tymiánem, solí a chilli podle chuti. Pokud chilli nemáte příliš v lásce, nahraďte jej špetkou pepře. Vařte pod poklicí pozvolna půl hodiny.