Domácí bramborové gnocchi zapečené s pikantní rajčatovou omáčkou

Domácí bramborové gnocchi zapečené s pikantní rajčatovou omáčkou

2-3 porce

80 minut

Bramborové noky se dají popsat jako malé jemné knedlíčky z bramborového těsta. Lze je připravovat, jak z brambor syrových, tak vařených. Martina Lancingerová si pro vás připravila recept nejenom na tyto vynikající domácí bramborové noky, ale rovnou na zapečené noky s pikantní rajčatovou omáčkou.  

Suroviny:

Omáčka:
1 velká cibule
1-2 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
1 bobkový list
1 lžička mletého římského kmínu
1 plechovka krájených rajčat
pár snítek tymiánu
hrst nadrobno nakrájené petrželky
chilli podle chuti

Bramborové noky:
400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných (moučných, varný typ C)
30 g bramborového škrobu
1 vejce
sůl
120-150 g hladké mouky + na podsypávání

Na dokončení:
100 g zakysané smetany
100 g mozzarelly

Postup:

Omáčka: 
1. Začněte omáčkou – než se uvaří, stihnete připravit noky. Na omáčku nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli dozlatova osmahněte.  
2. Přidejte protlak, najemno pokrájený česnek a bobkový list. Minutu až dvě restujte na mírném ohni. Zalijte rajčaty. Plechovku vypláchněte trochou vody a přilijte do hrnce. 
3. Ochuťte římským kmínem, najemno pokrájeným tymiánem, solí a chilli podle chuti. Pokud chilli nemáte příliš v lásce, nahraďte jej špetkou pepře. Vařte pod poklicí pozvolna půl hodiny. 

Bramborové noky: 
1. Brambory prolisujte nebo najemno nastrouhejte.  
2. Zasypejte škrobem, přidejte špetku soli a vejce. Zasypejte asi 120 g hladké mouky a rychle zpracujte těsto. Pokud se vám zdá těsto řídké, ještě zapracujte hladkou mouku podle potřeby. 
3. Z těsta vyválejte kuličky o průměru asi jako dvacetikoruna (nebo menší) pomoučenýma rukama a pokládejte na pomoučenou pracovní plochu.   

4. Vidličkou s dlouhými hroty přejíždějte zlehka po kuličkách odzadu dopředu ke špičce.  
5. Hotové nočky vařte v osolené vroucí vodě 3 minuty. Poté vyndejte děrovanou naběračkou nebo opatrně sceďte a nechte okapat.
6. Omáčka po půl hodině vaření zhoustla. Stáhněte jí z plotny a vmíchejte najemno pokrájenou petrželku. 
7. Omáčku smíchejte s noky a rozprostřete do zapékací mísy. Pokapejte zakysanou smetanou a posypejte natrhanou mozzarellou. Pečte v předehřáté troubě na 210 °C (horkovzduch) cca 20 minut dozlatova.