Pirohy

Pirohy

 

4 porce

 

165 minut

Podobně jako jiné národní speciality naší zeměpisné šířky i tradiční polská kuchyně vychází z poměrně skromných surovin: brambor, cibule, obilovin a zelí. Pirohy je kombinují všechny najednou a ačkoliv si je většina lidí představí jako pečené plněné rohlíčky, ve skutečnosti jsou to nekynuté knedlíčky s různými druhy slaných i sladkých náplní. Mezi nejoblíbenější variantu patří směs brambor, hub a cibule.

Suroviny:

Těsto:
1 vejce
400 g tučného bílého jogurtu
1 lžička soli
200 g polohrubé mouky
zakysaná smetana, hustý bílý jogurt nebo tučný tvaroh (z vaničky) k podávání

Náplň:
2 cibule
90 g másla
500 g žampionů
350 g brambor
sůl a čerstvě mletý pepř

ETA Gratus
ETA Pečenka s grilovacím roštem
hrnec
potravinářská fólie
pečicí papír

Postup:

1. V míse robotu prošlehejte rozklepnuté vejce, přidejte jogurt a sůl a zapněte na nízké otáčky. Po troškách pomalu přidávejte mouku a jakmile je zcela zpracovaná, nechte těsto hníst ještě zhruba 5 minut. Vyklopte ho na potravinářskou fólii, lehce posypte moukou, zabalte a dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny. Nemáte-li kuchyňský robot, prošlehejte vejce s jogurtem a solí a měchačkou zapracujte mouku.

2. Mezitím oloupejte brambory a uvařte je v mírně osolené vodě doměkka, zhruba 15 minut.

3. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a cibuli opékejte na mírném stupni zhruba 10 minut, občas promíchejte. Žampiony zatím očistěte a nakrájejte na menší kousky.

4. Jakmile cibule zezlátne, vyndejte ji, do pánve přidejte další 2 lžíce másla a žampiony a opékejte, dokud nepustí vodu a ta se následně téměř zcela neodpaří, trvá to zhruba 5 minut.

5. Uvařené brambory sceďte, vložte do velké mísy, přidejte 2 lžíce másla a rozmačkejte na kaši. Přidejte hotové žampiony, cibuli a promíchejte. Je-li potřeba, dochuťte solí a pepřem.

6. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na dvě poloviny. Postupně vyválejte každý díl na pomoučeném válu na plát silný zhruba 0,5 cm a vykrajujte z těsta kolečka o průměru zhruba 7 cm.

7. Doprostřed vykrojeného kolečka dejte 1–2 lžičky připravené náplně. Okraje kolečka potřete vodou, přeložte je a přitlačte k sobě. Vytvarované pirožky odkládejte stranou na pomoučenou plochu.

8. Pečenku zapněte a nechte zhruba 20 minut předehřát. Ve větším hrnci zahřívejte lehce osolenou vodu až k varu a uvařte v ní postupně všechny pirožky 6 minut. Uvařené pirožky vyjměte a nechte lehce okapat.

9. Na dno pečenky umístěte grilovací rošt, na něj vložte vystřižený pečicí papír a naskládejte pirožky. Potřete je na povrchu troškou oleje a postupně všechny pečte 10–15 minut dozlatova. Vyjměte a podávejte se zakysanou smetanou či tučným jogurtem.