Toskánská zeleninová polévka

Toskánská zeleninová polévka

 

6 porcí

 

70 minut + namočení fazolí

Minestrone, nejrozšířenější italskou polévku, zná snad každý, je hutná, a přesto příjemně lehká. Základ tvoří rajčata, fazole, cibule, celer a další zelenina podle sezony. Místo vody můžete použít zeleninový či kuřecí vývar, který chuť polévky ještě zintenzivní. Zkuste část polévky před podáváním rozmixovat a zeleninou vcelku ji ozdobit, získá krémovější konzistenci.

 

Suroviny:  

 

200 g velkých bílých fazolí

1 mrkev

2 cibule

3 řapíky celeru

2 brambory

1 brokolice

6 kapustových listů

1 cuketa

3 lžíce olivového oleje

400 g konzervovaných drcených rajčat

zhruba 1 l vody

sůl a čerstvě mletý pepř

strouhaný parmazán podle chuti

ETA Pečenka

Postup:

1. Fazole namočte den předem do studené vody. Druhý den je slijte a v nové vodě povařte na skus zhruba 25 minut na mírném stupni.

2. Mezitím připravte zeleninu. Očistěte ji či oloupejte a nakrájejte nadrobno.

3. V nádobě Pečenky nechte rozehřát olej, vsypte mrkev, cibuli a celer a za občasného míchání opékejte 5–7 minut. Přidejte brambory a opékejte 5 minut. Vmíchejte rajčata, brokolici a kapustu a restujte 5 minut. Nakonec přidejte cuketu a scezené fazole a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Vařte 20 minut doměkka.

4. Před podáváním osolte a opepřete, podle chuti část polévky rozmixujte a zlehka posypte parmazánem.

Toskánská zeleninová polévka