Toskánská zeleninová polévka

6 porcí
70 minut + namočení fazolí
Minestrone, nejrozšířenější italskou polévku, zná snad každý, je hutná, a přesto příjemně lehká. Základ tvoří rajčata, fazole, cibule, celer a další zelenina podle sezony. Místo vody můžete použít zeleninový či kuřecí vývar, který chuť polévky ještě zintenzivní. Zkuste část polévky před podáváním rozmixovat a zeleninou vcelku ji ozdobit, získá krémovější konzistenci.
Suroviny:
200 g velkých bílých fazolí
1 mrkev
2 cibule
3 řapíky celeru
2 brambory
1 brokolice
6 kapustových listů
1 cuketa
3 lžíce olivového oleje
400 g konzervovaných drcených rajčat
zhruba 1 l vody
sůl a čerstvě mletý pepř
strouhaný parmazán podle chuti
Postup:
1. Fazole namočte den předem do studené vody. Druhý den je slijte a v nové vodě povařte na skus zhruba 25 minut na mírném stupni.
2. Mezitím připravte zeleninu. Očistěte ji či oloupejte a nakrájejte nadrobno.
3. V nádobě Pečenky nechte rozehřát olej, vsypte mrkev, cibuli a celer a za občasného míchání opékejte 5–7 minut. Přidejte brambory a opékejte 5 minut. Vmíchejte rajčata, brokolici a kapustu a restujte 5 minut. Nakonec přidejte cuketu a scezené fazole a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Vařte 20 minut doměkka.
4. Před podáváním osolte a opepřete, podle chuti část polévky rozmixujte a zlehka posypte parmazánem.