Kimchi neboli kimči – korejský salát z kvašené zeleniny

Nezaměnitelnou štiplavou chuť tradiční korejské pochoutky si zamilujete stejně jako její účinky na zdraví, které při pravidelné konzumaci brzy pocítíte. Podobně jako pickles v sobě skrývá prospěšné enzymy a vitamíny, pořádná dávka chilli a zázvoru jej však navíc pasuje do role ještě silnějšího bojovníka proti všemožným bacilům.
Suroviny:
1 hlávka pekingského zelí
1 svazek jarní cibulky
1 bílá ředkev
1 velká mrkev
2 litry vody
2 lžíce soli
Pasta:
1 lžička soli
1 lžička drceného či mletého chilli
4 stroužky česneku
40 g čerstvého strouhaného zázvoru
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce rybí omáčky nebo sójové omáčky tamari (pro vegetariánskou/veganskou verzi)
Postup:
- Čínské zelí zbavte ovadlých listů a nakrájejte na větší kusy.
- Smícháním vody a soli připravte nálev a promíchejte jej s nakrájeným zelím v dostatečně velké míse. Zelí zatižte talířem a závažím (například sklenicí s vodou) tak, aby bylo zelí ponořené v nálevu a zcela bez přístupu vzduchu. Nechejte 8 až 12 hodin odpočívat.
- Smíchejte cukr, sůl, česnek, zázvor, chilli a rybí či sójovou omáčku a tyčovým mixérem vše rozmixujte do konzistence pasty.
- Ředkev, mrkev a cibulky nakrájejte na tenké plátky.
- Naložené zelí sceďte, přidejte ostatní zeleninu a vše důkladně promíchejte s pikantní pastou.
- Směs přemístěte do velké zavařovací sklenice a pečlivě upěchujte. Opět zatižte závažím a nechejte kvasit při pokojové teplotě alespoň 4 dny. Poté uchovávejte v lednici.