Vanilkové věnečky

Vanilkové věnečky

20 kusů

 

90 minut + 2 hodiny na chladnutí krému

 

Věnečky z odpalovaného těsta patří ke kulinářským výzvám, které si žádají cvik a zkušenosti. Čím dřív však začnete trénovat, tím dřív se stanete mistry. Na osvědčený recept jsme se zeptali šéfcukrářky zlínské Bistrotéky Valachy Tamary Adamčíkové. 

 

Suroviny:

Korpusy:    
180 g vody  
130 g hladké mouky  
5 g cukru    
5 g soli  
85 g másla  
3 vejce (případně 4 menší)  
plátky mandlí na posypání 
 

Vanilkový krém:  
250 ml smetany na šlehání  
špetka kůry z BIO (chemicky neošetřeného) pomeranče    
30 g práškového cukru
4 žloutky  
vanilkový lusk    
20 ml rumu    
300 g mascarpone   
150 ml smetany
80 g moučkového cukru  

 Postup:

  1. Smíchejte vodu, máslo, cukr a sůl a společně přiveďte k varu. Na mírném stupni ohřevu pak do tekutiny přidejte mouku a vypracujte hladké těsto, které se nelepí.     

  2. Těsto přemístěte do mísy multifunkčního robota Gratus, promíchejte pomocí mísicí metly a nechejte zchladnout.    

  3. Do mírně zchladlého těsta postupně přidejte vejce a nechejte v robotu promísit v hladké těsto. Následně počkejte až těsto úplně vychladne.   

  4. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte stejně velké věnečky, které posypte plátky mandlí, pokropte vodou a pečte na 195 °C asi 25–30 minut.   

  5. Mezitím si připravte krém - smetanu přelijte do nepřilnavého kastrůlku a pomalu ji ohřívejte.   

  6. Vanilku podélně rozkrojte a hranou nože vyškrábejte obsah lusku. Lusk i jeho obsah přidejte k vroucí smetaně a nechejte asi 5 minut aromatizovat, občas promíchejte.    

  7. Žloutky jemně utřete s práškovým cukrem (30 g) a za stálého míchání přilévejte smetanu provoněnou vanilkou.   

  8. Následně směs sceďte, vraťte na mírný plamen a za stálého míchání ohřívejte těsně pod bod varu. Tuto teplotu udržujte do chvíle, než omáčka zhoustne.   

  9. Přes kastrůlek přetáhněte potravinářskou fólii tak, aby se dotýkala povrchu omáčky. Nechejte minimálně 2 hodiny vychladnout.   

  10. Poté fólii sejměte a omáčku vyšlehejte pomocí ručního šlehače spolu s mascarpone, smetanou, moučkovým cukrem (80 g) a rumem.   

  11. Připravený krém naneste zdobičkou do rozkrojených věnečků. Věnečky posypte cukrem a podávejte.   

 

Vanilkové věnečky