Celozrnná vánočka

Celozrnná vánočka

1 vánočka

65 minut

Dali jste si předsevzetí o zdravém stravování dříve než na Nový rok? Vánočku si přesto můžete dopřát s čistým svědomím. Vyzkoušejte tuto celozrnnou vánočku od Fitrecepty.info, která je stejně lahodná, nadýchaná a voňavá, jako jste zvyklí u té tradiční. 

Suroviny:

220 ml vlažného mléka
1 balíček sušeného droždí
300 g celozrnné špaldové mouky
200 g hladké špaldové mouky
80 g másla
80 g třtinového cukru
špetka soli
3 žloutky (2 do těsta + 1 na potření)
100 g rozinek
100 g plátků mandlí

Postup:

  1. V míse nechejte vzejít kvásek: ve 100 ml vlažného mléka (pozor, nesmí být horké!) rozmíchejte droždí. Přidejte lžičku třtinového cukru a odložte na teplé místo. 

  2. Ve větší míse smíchejte obě mouky. Rozpuštěné, ale zchladlé máslo rozšlehejte šlehačem s cukrem, zbylým mlékem, solí a žloutky a společně s kváskem přidejte k moukám. Nakonec vmíchejte rozinky a vypracujte těsto – nejlépe to jde pomocí kuchyňského robota Gratus či domácí pekárny. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte asi 40 minut kynout na teplém místě.  

  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Z vykynutého těsta upleťte vánočku, opatrně ji přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a posypte mandlemi. 

  4. Vánočku pečte na 180–190 °C asi 35 minut.

Celozrná vánočka

Převzato z Fitrecepty.info.