Žitné perníčky

Perníčky jsou symbolem Vánoc, který milují děti i dospělí. Po ochutnání perníčků z žitné mouky a třtinového cukru podle Fitrecepty.info zaručeně nepoznáte rozdíl. Vaše tělo však bude za výživově hodnotnější verzi bez pochyby vděčné.
Suroviny:
400 g žitné mouky
3 žloutky
130 g másla
100 g medu
130 g třtinového cukru
90 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody
Postup:
- Všechny ingredience zpracujte v Gratusu v kompaktní těsto. Následně z něj udělejte bochánek, zabalte jej do potravinové folie a nechejte odpočinout v lednici do druhého dne.
- Po vytažení z lednice těsto propracujte rukama, rovnoměrně vyválejte a vykrajovátky vytvořte libovolné tvary. Ty pak naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 165–175 °C dozlatova (trvá to asi 10–12 minut).
- Perníčky můžete následně ozdobit bílkovou polevou, ale není to nezbytné – jsou chutné i samotné.
Převzato z Fitrecepty.info.