Tvarohová bábovka s malinami

Pokud si myslíte, že už vás bábovka nemůže ničím překvapit, dovolte nám vyvést vás z omylu. Tvarohová bábovka s malinami se s přehledem vyrovná moučníkům, které si rádi dopřáváme při slavnostních příležitostech, v kavárnách či cukrárnách. Vláčné tvarohové těsto doplněné kyselkavými malinami nabízí jedinečnou harmonií chutí, kterou byste od „obyčejné“ bábovky rozhodně nečekali.
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
5 vajec
500 g tvarohu
200 g krupicového cukru
125 ml oleje
50 g sekaných mandlí
250 g malin
špetka soli
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
máslo a mouka na vysypání formy
200 g bílé čokolády
100 g bílého jogurtu řeckého typu
loupané mandle
lyofilizované maliny k dozdobení
Postup:
- Troubu předehřejte na 170 °C v režimu horkovzduch. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Bílky oddělte od žloutků. Žloutky s cukrem vyšlehejte za pomocí šlehací metly v Gratusu do světlé pěny. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v pevný sníh.
- Do žloutkové směsi po troškách opatrně zašlehejte olej a poté i tvaroh.
- Smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a přidejte ke žloutkové směsi. Nakonec vmíchejte i mandle.
- Do tvarohové směsi velmi opatrně přidejte sníh tak, aby vám nespadnul. Nakonec jemně vmíchejte i omyté a okapané maliny.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut. Prvních 20 minut bábovku zakryjte pečicím papírem, poté jej odstraňte a bábovku dopečte. Hotovou bábovku poznáte pomocí „špejlového“ testu – zapíchnutá špejle by měla z bábovky vyjít čistá. Hotovou bábovku nechejte asi 10 minut chladnout, poté ji opatrně vyklopte z formy.
- Než bábovka zcela zchladne, připravte si polevu. Ve vodní lázni či silnostěnném rendlíku rozpusťte bílou čokoládu, nechejte ji lehce zchladnout a poté do ní opatrně přimíchejte jogurt. Polevu následně nalijte na bábovku a na závěr dekorujte přidáním loupaných mandlí a lyofilizovaných malin.