Citronovo-tvarohová bábovka

Díky tvarohu a mandlové mouce získá dokonale vláčnou konzistenci a jako bonus navíc i zasytí. Skvěle se tak hodí třeba na snídani před náročným dnem. Citronovo-tvarohová bábovka vás však nezklame ani svou chutí, která je originální, příjemně sladká, a přesto svěží.
Suroviny:
150 g másla
kůra a šťáva z 1 citronu
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
150 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
100 g polohrubé mouky
100 g mandlové mouky
4 vejce
500 g tvarohu ve vaničce
máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- . Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a důkladně vysypejte moukou.
- V míse společně ušlehejte pomocí šlehací metly v Gratusu máslo, cukr, žloutky, citronovou šťávu a kůru do světlé pěny. Do směsi po troškách přidávejte tvaroh a opět důkladně promixujte. Vše se musí dokonale propojit a ve směsi nesmí zůstat tvarohové hrudky.
- Smíchejte obě mouky společně s práškem do pečiva. Důkladně propojte s tvarohovou směsí.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, který následně opatrně přimíchejte k těstu.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 55 minut. Hotovou bábovku nechejte 5–10 minut zchladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a nechejte ji vychladnout úplně. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.