Bábovka s vlašskými ořechy

Bábovka s vlašskými ořechy

1 bábovka

 

70 minut

 

V jednoduchosti je krása a často to platí i v kuchyni. Tradiční ořechová bábovka jako od babičky je proto oblíbeným moučníkem, který jen tak neomrzí. Při výběru vlašských ořechů si však dejte obzvlášť záležet – hořké či žluklé ořechy by mohly výsledek úplně zhatit. 

 

Suroviny:

200 g moučkového cukru
200 g polohrubé mouky
200 ml oleje
200 ml mléka
100 g mletých vlašských ořechů
4 vejce
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

máslo a mouka na vysypání formy
vlašské ořechy na ozdobu

 Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Bábovkovou formu vymažte máslem a důkladně vysypejte moukou. 

  2. Žloutky utřete s cukrem do světlé pěny. Následně přidejte olej a vlažné mléko a důkladně promíchejte.  

  3. Smíchejte mouku s kypřícím práškem a nasekanými ořechy a přidejte ke žloutkové směsi.  

  4. Z bílků a špetky soli si vyšlehejte pomocí šlehače tuhý sníh, který postupně přimíchejte do těsta.  

  5. Těsto přelijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut. Prvních 15 minut bábovku zakryjte pečicím papírem.     

  6. Po vychladnutí podávejte.

  7.  

Bábovka s vlašskými ořechy