Bábovka s vlašskými ořechy

V jednoduchosti je krása a často to platí i v kuchyni. Tradiční ořechová bábovka jako od babičky je proto oblíbeným moučníkem, který jen tak neomrzí. Při výběru vlašských ořechů si však dejte obzvlášť záležet – hořké či žluklé ořechy by mohly výsledek úplně zhatit.
Suroviny:
200 g moučkového cukru
200 g polohrubé mouky
200 ml oleje
200 ml mléka
100 g mletých vlašských ořechů
4 vejce
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
máslo a mouka na vysypání formy
vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C. Bábovkovou formu vymažte máslem a důkladně vysypejte moukou.
- Žloutky utřete s cukrem do světlé pěny. Následně přidejte olej a vlažné mléko a důkladně promíchejte.
- Smíchejte mouku s kypřícím práškem a nasekanými ořechy a přidejte ke žloutkové směsi.
- Z bílků a špetky soli si vyšlehejte pomocí šlehače tuhý sníh, který postupně přimíchejte do těsta.
- Těsto přelijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut. Prvních 15 minut bábovku zakryjte pečicím papírem.
- Po vychladnutí podávejte.