Tradiční mramorovaná bábovka

Tradiční mramorovaná bábovka

1 bábovka

 

90 minut

 

Tradiční mramorovaná bábovka je synonymem domácí pohody. Abyste s ní však sklidili očekávaný úspěch, neměla by být příliš dusivá či drobivá. Tomu předejdete použitím smetany a také důkladným vyšleháním sněhu z bílků. S hrdostí pak můžete podávat bábovku jako od babičky, která všem vykouzlí blažený úsměv na tváři. 

 

Suroviny:

400 g polohrubé mouky
5 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
300 g cukru krupice
180 g másla pokojové teploty
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce kakaa
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček kypřícího prášku do pečiva

máslo a mouka na vysypání formy
moučkový cukr na závěrečné pocukrování

 Postup:

  1. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.  

  2. Žloutky s cukrem utřete pomocí šlehací metly Gratuse dohladka. Postupně přidávejte kousky změklého másla a přilijte smetanu. Vše spolu opatrně promixujte.   

  3. Bílky s vanilkovým cukrem vyšlehejte dotuha.  

  4. V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vmíchejte ke žloutkové směsi. Nakonec opatrně vmíchejte sníh tak, aby vám nespadl a těsto zůstalo nadýchané.  

  5. Polovinu těsta nalijte do připravené formy. Do druhé poloviny vmíchejte kakao a poté vlijte do světlé části, snažte se přitom proud tmavého těsta směřovat do středu toho světlého. Pomocí lžíce pak pohyby od středu ke kraji opatrně vmíchejte tmavé těsto do světlého.      

  6. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně hodinu nebo do doby, než zůstane zapíchnutá špejle doprostřed bábovky čistá. 

  7. Hotovou bábovku opatrně vyndejte z trouby a nechejte ji chvíli zchladnout. Poté ji vyklopte z formy a nechejte vychladnout úplně. Před podáváním bábovku pocukrujte.

Tradiční mramorovaná bábovka