Tradiční mramorovaná bábovka

Tradiční mramorovaná bábovka je synonymem domácí pohody. Abyste s ní však sklidili očekávaný úspěch, neměla by být příliš dusivá či drobivá. Tomu předejdete použitím smetany a také důkladným vyšleháním sněhu z bílků. S hrdostí pak můžete podávat bábovku jako od babičky, která všem vykouzlí blažený úsměv na tváři.
Suroviny:
400 g polohrubé mouky
5 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
300 g cukru krupice
180 g másla pokojové teploty
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce kakaa
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
máslo a mouka na vysypání formy
moučkový cukr na závěrečné pocukrování
Postup:
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Žloutky s cukrem utřete pomocí šlehací metly Gratuse dohladka. Postupně přidávejte kousky změklého másla a přilijte smetanu. Vše spolu opatrně promixujte.
- Bílky s vanilkovým cukrem vyšlehejte dotuha.
- V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vmíchejte ke žloutkové směsi. Nakonec opatrně vmíchejte sníh tak, aby vám nespadl a těsto zůstalo nadýchané.
- Polovinu těsta nalijte do připravené formy. Do druhé poloviny vmíchejte kakao a poté vlijte do světlé části, snažte se přitom proud tmavého těsta směřovat do středu toho světlého. Pomocí lžíce pak pohyby od středu ke kraji opatrně vmíchejte tmavé těsto do světlého.
- Formu vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně hodinu nebo do doby, než zůstane zapíchnutá špejle doprostřed bábovky čistá.
- Hotovou bábovku opatrně vyndejte z trouby a nechejte ji chvíli zchladnout. Poté ji vyklopte z formy a nechejte vychladnout úplně. Před podáváním bábovku pocukrujte.