Portobello steak s chimichurri a bramborovou kaší s kozím sýrem

Portobello steak s chimichurri a bramborovou kaší s kozím sýrem

2 porce

 


 

Jak krásný název − chimichurri (čtěte čimičuri). A ta chuť! Perfektně doplní masové speciality i houbový steak. Už jste někdy tuto jihoamerickou, resp. argentinskou bylinkovou omáčku zkoušeli ochutnat anebo dokonce připravit? Až se do ní pustíte, zjistíte, že skvěle doplní i řadu dalších pokrmů. A stejně tak si jistě oblíbíte i další komponenty tohoto pokrmu. Portobello steakem můžete vyplnit burgerovou bulku, podávat s grilovanou zeleninou nebo luštěninovým salátem … A bramborová kaše s kozím sýrem se bude hodit například k pečené dýni, mrkvi a další kořenové zelenině. Třeba i s tofu.         

Suroviny:

Portobello steaky:
2 velké žampiony portobello
olivový nebo řepkový olej
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 sušeného česneku 
1/2 lžičky mleté uzené papriky
2 lžičky worcesterové omáčky
sůl
zeleninový nebo kuřecí vývar na podlití


Chimichurri:
1 hrst najemno nasekané hladkolisté petržele (10 g)
1/2 hrsti najemno nasekaného oregana (5 g)
1/2 hrsti najemno nasekaného koriandru (5 g)
1/2 menší šalotky
2 stroužky česneku 
1/2 červené chilli papričky (kajenské)
60 g olivového oleje
1 lžička červeného vinného octa

1 lžička citrónové šťávy 
špetka sušených chilli vloček

sůl
čerstvě mletý pepř


Bramborová kaše s kozím sýrem:
400 g oloupaných brambor − varný typ C (asi 450 g před oloupáním)
1 lžíce másla
70 g čerstvého kozího sýra 
150 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
sůl

Postup:

1. Seřízněte žampionům nohy, aby nepřečnívaly přes hranu klobouku. V misce promíchejte 2 lžíce oleje, koriandr, římský kmín, česnek, papriku, worcester a špetku soli. Marinádou potřete nejdříve hladkou − vrchní stranu žampionů. Zbytek nakapejte nebo opatrně vetřete do varhánků. Žampiony můžete nechat marinovat, než si připravíte další komponenty pokrmu.
2. V pánvi rozehřejte trochu oleje. Portobello žampiony opékejte na středním stupni nejdříve spodní stranou klobouku s varhánky vzhůru. Po 1-2 minutách otočte a opékejte další 1-2 minuty. Poté podlijte trochou vývaru a vařte 3-5 minut (podle velikosti houby). Podle potřeby podlévejte vývarem, aby se houba nepálila a zůstávalo v pánvi vždy trochu „výpeku“. Před koncem vaření ještě jednou otočte, aby se ve výpeku obalila vrchní strana klobouku.
3. Připravte si chimichurri. Do misky vsypte najemno nasekané bylinky. Šalotku, česnek i chilli papričku (zbavenou semínek) nasekejte najemno. Přidejte k bylinkám. Zalijte olejem, zakápněte octem a citrónovou šťávou. Přidejte špetku sušených chilli vloček a soli, lehce opepřete a promíchejte. 
4. Oloupané brambory nakrájejte na drobné kostky. Zalijte vroucí vodou, osolte a vařte doměkka. 
5. Brambory sceďte. Rozšťouchejte šťouchadlem. Přidejte k bramborám kozí sýr a máslo a ještě chvíli šťouchejte. Poté přilijte horký vývar a ručním šlehačem, resp. metlami vyšlehejte. Podle chuti osolte.
6. Na talíře naservírujte bramborovou kaši, portobello steak a podle chuti přelijte chimichurri.