Vege burger s domácími bulkami

Vege burger s domácími bulkami

 

4 porce

 

150 minut (včetně kynutí)

 

Důkaz, že i bez masa lze připravit vynikající burgery. Nejenže skvěle chutnají, ale díky zelenině a houbám vám po nich nebude těžko. Příprava je snadná a zábavná a jejich výtečnou chuť podtrhnou domácí bulky. Sice jsou časově náročnější na přípravu, ale jejich chuť je oproti těm kupovaným nesrovnatelná. S těstem se výborně pracuje a pečivo je krásně nadýchané.

 

Suroviny:

 

Bulky:

30 g čerstvého droždí

1,5 lžíce krupicového cukru

275 g hladké mouky

300 ml vlažného mléka

250 g polohrubé mouky

3 vejce

100 g másla pokojové teploty

4 lžičky soli

sezamová semínka na posypání

 

Náplň:

1 červená paprika

4 lžíce olivového oleje

2 snítky čerstvého tymiánu

2 snítky čerstvého rozmarýnu

4 žampiony portobello

1 zralé avokádo

1 snítka koriandru

2 špetky sušeného oregana

2 lžičky citronové šťávy

1 lžíce majonézy

1 lžička čerstvě mletého pepře

 

ETA Gratus

ETA Vital Blend

2 plechy na pečení

pečicí papír

gril

 


Postup:

 

1. Začněte přípravou těsta na bulky. Do menší misky rozdrobte droždí, zasypte jej 1 lžící cukru a vidličkou rozmačkejte na kaši. Přisypte 1 lžíci hladké mouky, přilijte 100 ml vlažného mléka, rozmíchejte a nechte zhruba 10 minut vzejít kvásek. Vhodná teplota mléka je pro nastartování droždí velmi důležitá. Chladné mléko nemá téměř žádné oživovací schopnosti a příliš horké mléko zase naopak droždí spaří a deaktivuje. Mléko ohřívejte zvolna na teplotu těla.

 

2. Zbylou hladkou a polohrubou mouku prosejte do mísy, přilijte 140 ml vlažného mléka, 2 vejce a vzešlý kvásek. Nakrájejte navrch máslo, přisypte zbylý cukr a 1 lžičku soli a vypracujte měchačkou hladké těsto. Práci vám usnadní hnětací hák robotu ETA Gratus – vypracuje ho zhruba za 15 minut. Zdá-li se vám těsto příliš suché, přidejte 1 lžíci vlažného mléka. Pokud je naopak příliš vlhké a pořád se lepí, přisypte trochu hladké mouky.

 

3. Mísu s uhněteným těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. V půlce kynutí (zhruba po 30 minutách) těsto znovu krátce propracujte (vařečkou nebo hnětacím hákem). 

 

4. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto z mísy vyklopte na vál či silikonovou podložku, rozdělte na 12 stejně velkých dílů a vytvarujte z nich 12 bulek. Bulky vyskládejte na připravené plechy, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.

 

5. Troubu předehřejte na 190 °C a na její dno vložte malý hrnec s vodou, aby se vytvořila pára. Ve zbylém mléce rozšlehejte zbylé vejce a všechny bulky pomašlujte. Zlehka je posypte sezamovými semínky a upečte dozlatova, zhruba 20 minut. Po upečení nechte pečivo na drátěné mřížce zcela vychladnout.

 

6. Mezitím připravte náplň. Papriku zbavte jádřince, nakrájejte ji po délce na čtvrtiny, pokapejte 1 lžící olivového oleje a na rozpáleném grilu opečte, až se vytvoří černé puchýřky. Tymián a rozmarýn nasekejte nahrubo a smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje. Kloboučky žampionů omyjte, osušte a potřete bylinkovým olivovým olejem. Položte je přímo na mřížku rozpáleného grilu a opékejte ze všech stran dozlatova, dokud nezačnou pouštět vodu. Žampiony přidejte k ugrilované paprice a ochuťte 2 lžičkami soli.

 

7. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte lžící do nádoby robotu (typu kutr nebo na smoothie, například ETA Vital Blend). Přidejte koriandr, oregano, citronovou šťávu, pepř a 1 lžíci olivového oleje. Rozmixujte dohladka a přimíchejte majonézu a 1 lžičku soli.

 

8. Bulky podélně rozřízněte, rozkrojenými stranami zlehka opečte na suché pánvi dokřupava, potřete avokádovou omáčkou, naplňte grilovanou zeleninou a ihned podávejte.