Vege burger s domácími bulkami

4 porce
150 minut (včetně kynutí)
Důkaz, že i bez masa lze připravit vynikající burgery. Nejenže skvěle chutnají, ale díky zelenině a houbám vám po nich nebude těžko. Příprava je snadná a zábavná a jejich výtečnou chuť podtrhnou domácí bulky. Sice jsou časově náročnější na přípravu, ale jejich chuť je oproti těm kupovaným nesrovnatelná. S těstem se výborně pracuje a pečivo je krásně nadýchané.
Suroviny:
Bulky:
30 g čerstvého droždí
1,5 lžíce krupicového cukru
275 g hladké mouky
300 ml vlažného mléka
250 g polohrubé mouky
3 vejce
100 g másla pokojové teploty
4 lžičky soli
sezamová semínka na posypání
Náplň:
1 červená paprika
4 lžíce olivového oleje
2 snítky čerstvého tymiánu
2 snítky čerstvého rozmarýnu
4 žampiony portobello
1 zralé avokádo
1 snítka koriandru
2 špetky sušeného oregana
2 lžičky citronové šťávy
1 lžíce majonézy
1 lžička čerstvě mletého pepře
ETA Gratus
ETA Vital Blend
2 plechy na pečení
pečicí papír
gril
Postup:
1. Začněte přípravou těsta na bulky. Do menší misky rozdrobte droždí, zasypte jej 1 lžící cukru a vidličkou rozmačkejte na kaši. Přisypte 1 lžíci hladké mouky, přilijte 100 ml vlažného mléka, rozmíchejte a nechte zhruba 10 minut vzejít kvásek. Vhodná teplota mléka je pro nastartování droždí velmi důležitá. Chladné mléko nemá téměř žádné oživovací schopnosti a příliš horké mléko zase naopak droždí spaří a deaktivuje. Mléko ohřívejte zvolna na teplotu těla.
2. Zbylou hladkou a polohrubou mouku prosejte do mísy, přilijte 140 ml vlažného mléka, 2 vejce a vzešlý kvásek. Nakrájejte navrch máslo, přisypte zbylý cukr a 1 lžičku soli a vypracujte měchačkou hladké těsto. Práci vám usnadní hnětací hák robotu ETA Gratus – vypracuje ho zhruba za 15 minut. Zdá-li se vám těsto příliš suché, přidejte 1 lžíci vlažného mléka. Pokud je naopak příliš vlhké a pořád se lepí, přisypte trochu hladké mouky.
3. Mísu s uhněteným těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. V půlce kynutí (zhruba po 30 minutách) těsto znovu krátce propracujte (vařečkou nebo hnětacím hákem).
4. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto z mísy vyklopte na vál či silikonovou podložku, rozdělte na 12 stejně velkých dílů a vytvarujte z nich 12 bulek. Bulky vyskládejte na připravené plechy, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
5. Troubu předehřejte na 190 °C a na její dno vložte malý hrnec s vodou, aby se vytvořila pára. Ve zbylém mléce rozšlehejte zbylé vejce a všechny bulky pomašlujte. Zlehka je posypte sezamovými semínky a upečte dozlatova, zhruba 20 minut. Po upečení nechte pečivo na drátěné mřížce zcela vychladnout.
6. Mezitím připravte náplň. Papriku zbavte jádřince, nakrájejte ji po délce na čtvrtiny, pokapejte 1 lžící olivového oleje a na rozpáleném grilu opečte, až se vytvoří černé puchýřky. Tymián a rozmarýn nasekejte nahrubo a smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje. Kloboučky žampionů omyjte, osušte a potřete bylinkovým olivovým olejem. Položte je přímo na mřížku rozpáleného grilu a opékejte ze všech stran dozlatova, dokud nezačnou pouštět vodu. Žampiony přidejte k ugrilované paprice a ochuťte 2 lžičkami soli.
7. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte lžící do nádoby robotu (typu kutr nebo na smoothie, například ETA Vital Blend). Přidejte koriandr, oregano, citronovou šťávu, pepř a 1 lžíci olivového oleje. Rozmixujte dohladka a přimíchejte majonézu a 1 lžičku soli.
8. Bulky podélně rozřízněte, rozkrojenými stranami zlehka opečte na suché pánvi dokřupava, potřete avokádovou omáčkou, naplňte grilovanou zeleninou a ihned podávejte.