Vajíčková pomazánka z domácí lučiny

Vajíčková pomazánka je evergreenem školních svačin i obložených chlebíčků, a to nejen (p)o Velikonocích. Její zdravější varianta s domácí lučinou podle Fitrecepty.info vás překvapí svou lehkostí a vyvážeností, ale i trvanlivostí – hravě se totiž obejde bez tučné majonézy, která rychle podléhá zkáze.
Suroviny:
350 g selského jogurtu (3,5 % tuku)
150 ml sójové smetany
4 vejce uvařená natvrdo
1 jarní cibulka
špetka soli a pepře
Postup:
- Nejprve si připravte domácí lučinu: Do větší mísy vložte síto a vystelte jej čistou utěrkou. Naplňte ji jogurtem smíchaným se smetanou a nechejte do druhého dne při pokojové teplotě vykapat. V utěrce pak zůstane čistá lučina.
- Oloupaná vejce nakrájejte na kostičky, jarní cibulku na kolečka a obojí promíchejte s domácí lučinou. Podle chuti osolte a opepřete.
- Pomazánku uložte do lednice na alespoň 20 minut, aby se chutě propojily a podávejte s celozrnným pečivem.
ETA TIP: Křupavé celozrnné bagety si můžete připravit v pohodlí domova s pekárnou ETA Duplica Vital Plus.
Převzato z Fitrecepty.info.