Celozrnné bagety s láskou pečené

Bageutte znamená ve francouzštině proutek nebo hůlka a podobný tvar se postaral i o název typického francouzského pečiva. Vyzkoušejte verzi s celozrnnou moukou, která je oproti hladce vymílané zdravější, protože obsahuje více vitaminů a minerálních látek. Díky žitné mouce jsou hutnější a zároveň křupavější.
Suroviny:
440 ml vlažné vody
250 g celozrnné jemné pšeničné mouky
185 g celozrnné žitné mouky
2 lžičky soli
2 lžíce chia semínek
3 lžíce slunečnicových semínek
3 lžíce lněných semínek
1 lžička sušeného droždí
hladká mouka na posypání válu
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte obě mouky, sůl, všechna semínka a nakonec droždí. Zapněte program 10 - Těsto.
- Hotové těsto vyklopte na pomoučený vál a zapracujte do něj hladkou mouku tak, aby bylo hladké a nelepilo se na dlaně ani vál. Rozdělte ho na čtyři stejné části, z každé vytvarujte bagetu a vložte ji do formy na bagety.
- Nechte kynout ještě zhruba 30 minut, až zvětší svůj objem a poté zapněte program 12 - Pečení, čas nastavte na 40 minut, barva kůrky tmavá.
- Upečené bagety nechte před podáváním několik minut vychladnout.