Slunečnicové bagety

Slunečnicové bagety

4 porce

35 minut + kynutí

Bagety chutnají nejlépe krátce po upečení, ležením v regálu jen uvadá jejich křupavost a měkkost. Upečte si proto vlastní – semínka jim dodají šmrnc. Slunečnicová mají vysoký obsah hořčíku a regulují správnou funkci nervové soustavy, dýňová snižují cholesterol a naopak zvyšují pevnost kostí, vyzkoušejte i další druhy a jejich kombinace.

 

Suroviny:

150 ml vlažné vody
12 g olivového oleje
1 lžička krupicového cukru
1 lžička soli
2 lžíce slunečnicových semínek + na posypání
125 g hladké pšeničné mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
30 g čerstvého droždí
1 vejce na potření
hladká mouka na podsypání

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Postup:

  1. Do velké nádoby pekárny se středními háky nalijte vlažnou vodu a olej, přidejte cukr, sůl, slunečnicová semínka, obě mouky a rozdrobte navrch droždí. Zapněte program 10 - Těsto.
     
  2. Nakynuté těsto propracujte na pomoučeném vále, rozdělte ho na čtyři stejně velké kousky a z každého vytvarujte bagetu. Vložte je do bagetových forem a nechte 20 minut kynout.
     
  3. Bagety potřete prošlehaným vejcem a posypte slunečnicovými semínky. Nastavte program 12 - Pečení na 25–30 minut, barva střední a zapněte.
     
  4. Po upečení nechte bagety několik minut chladnout ve formě a pak je vyjměte a nechte zcela vychladnout.

Slunečnicová bageta