Dalamánky s fenyklem

Dalamánky s fenyklem

4 porce

50 minut + kynutí

Podlouhlé bulky připomínají vzducholoď nebo malý chléb, podle kterého dostaly svůj název už v 18. století. Pain d'Allemagne, německý chléb, je nazývala francouzská vojenská posádka v Praze. Téměř neměnné zůstalo i složení – základ tvoří žitná mouka a žitný kvásek, který ochucuje kmín a fenykl, podporující dobré trávení.

Suroviny:

180 g žitné chlebové mouky
1 lžíce žitného kvasu
220 ml vody
160 g hladké mouky
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
2 lžičky drceného fenyklu
1 lžička hrubé soli

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Postup:

  1. Ve velké sklenici smíchejte 100 g žitné mouky s žitným kvasem a 100 ml vody. Sklenici vložte do velké nádoby pekárny. Nastavte program 14 – Kvašení na 26–28 °C a nechte kvasit zhruba 3–4 hodiny, až kvásek znatelně vystoupá a vytvoří se v něm bublinky.
     
  2. Do velké nádoby pekárny se středními háky nalijte zbylou vlažnou vodu, přidejte hladkou mouku, sůl, 1 lžičku kmínu, ½ lžičky fenyklu a kvásek. Zapněte program 10 - Těsto.
     
  3. Vál posypte zbylou žitnou moukou. Po skončení programu vyklopte těsto na připravený vál, mělo by být lepivé, ale kompaktní. Pokud se lepí příliš, zapracujte do těsta ještě trochu žitné mouky.
     
  4. Těsto rozdělte na 4 stejné díly a z každého vytvarujte podlouhlý dalamánek, který obalte v žitné mouce a vložte do formy na bagety. Zapněte program 14 - Kvašení na 32 °C a nechte dalamánky kynout zhruba 1–1 ½ hodiny, až viditelně zvětší svůj objem. Po nakynutí dalamánků program vypněte.
     
  5. Každý dalamánek nařízněte podélně ostrým nožem. Řez navlhčete vodou a posypte zbylým kmínem, fenyklem a hrubou solí. Zapněte program 12 - Pečení na 30 minut, barva tmavá a upečte dozlatova.