Dalamánky s fenyklem
 Dalamnky 1_header.jpg)
Podlouhlé bulky připomínají vzducholoď nebo malý chléb, podle kterého dostaly svůj název už v 18. století. Pain d'Allemagne, německý chléb, je nazývala francouzská vojenská posádka v Praze. Téměř neměnné zůstalo i složení – základ tvoří žitná mouka a žitný kvásek, který ochucuje kmín a fenykl, podporující dobré trávení.
Suroviny:
180 g žitné chlebové mouky
1 lžíce žitného kvasu
220 ml vody
160 g hladké mouky
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
2 lžičky drceného fenyklu
1 lžička hrubé soli
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Ve velké sklenici smíchejte 100 g žitné mouky s žitným kvasem a 100 ml vody. Sklenici vložte do velké nádoby pekárny. Nastavte program 14 – Kvašení na 26–28 °C a nechte kvasit zhruba 3–4 hodiny, až kvásek znatelně vystoupá a vytvoří se v něm bublinky.
- Do velké nádoby pekárny se středními háky nalijte zbylou vlažnou vodu, přidejte hladkou mouku, sůl, 1 lžičku kmínu, ½ lžičky fenyklu a kvásek. Zapněte program 10 - Těsto.
- Vál posypte zbylou žitnou moukou. Po skončení programu vyklopte těsto na připravený vál, mělo by být lepivé, ale kompaktní. Pokud se lepí příliš, zapracujte do těsta ještě trochu žitné mouky.
- Těsto rozdělte na 4 stejné díly a z každého vytvarujte podlouhlý dalamánek, který obalte v žitné mouce a vložte do formy na bagety. Zapněte program 14 - Kvašení na 32 °C a nechte dalamánky kynout zhruba 1–1 ½ hodiny, až viditelně zvětší svůj objem. Po nakynutí dalamánků program vypněte.
- Každý dalamánek nařízněte podélně ostrým nožem. Řez navlhčete vodou a posypte zbylým kmínem, fenyklem a hrubou solí. Zapněte program 12 - Pečení na 30 minut, barva tmavá a upečte dozlatova.