Kváskový chléb jako od babičky
 Kvskovz chlab 1_header.jpg)
1 bochník
80 minut
Ještě na začátku minulého století se na některých místech pekl chléb hromadně v obecní peci – jednou za dva týdny se roztopila a rodiny si přinesly v ošatkách své vykynuté chleby. Nejčastěji býval žitný kvasový, který dlouho vydrží, zasytí a navíc má pozitivní vliv na střevní mikroflóru a tím i na imunitu. Dnes vám práci a celý proces značně zjednoduší domácí pekárna ETA Duplica Vital Plus a poctivý domácí kváskový chléb si můžete upéct, kdykoliv na něj dostanete chuť.
Suroviny:
350 ml vody
150 g žitné chlebové mouky
1 lžíce žitného kvasu
400 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Do velké zavařovací sklenice nalijte 75 ml teplé vody, přisypte 75 g žitné mouky a přidejte 1 lžíci žitného kvásku. Dobře rozmíchejte. Sklenici vložte do nádoby pekárny, zapněte program 14 - Kvašení na 26–28 °C a nechte zhruba 3 hodiny, až kvásek znatelně vystoupá.
- Pak přidejte dalších 75 g žitné mouky a 75 ml vody. Pekárnu zapněte opět na program 14 – Kvašení na 26–28 °C a počkejte další 3 hodiny, až kvásek vystoupá do druhé poloviny sklenice. V tuto chvíli máte připravený kvásek o hmotnosti 300 g. Odeberte 1 lžíci kvásku do sklenice na příště a uložte jej do lednice, kde vydrží i týden.
- Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte nejprve zbylou vodu, přidejte připravený kvásek, pšeničnou mouku, sůl a kmín. Zapněte program 1 – Vital a nastavte ho takto:
Hnětení 3 minuty
Zkontrolujte těsto, pokud je řídké, přisypejte mouku. Husté zřeďte trochou vody.
Opět zapněte program 1 - Vital: Předehřev OFF
Hnětení I 3 minuty
Hnětení II OFF
Kynutí I 360 minut
Hnětení III OFF
Kynutí II OFF
Pečení I 60 minut, barva tmavá
Pečení II OFF
- Po upečení vyndejte nádobu s chlebem z pekárny a nechte ho 10 minut vychladnout ve formě. Poté ho opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
TIP NA BYLINKOVÉ MÁSLO:
Máslo nechte povolit, zlehka ho osolte a vmíchejte nasekané bylinky podle chuti. Vytvarujte váleček a zabalte ho do potravinářské fólie. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 1–2 hodiny.