Kváskový chléb jako od babičky

Kváskový chléb jako od babičky

 

1 bochník

 

80 minut

 Ještě na začátku minulého století se na některých místech pekl chléb hromadně v obecní peci – jednou za dva týdny se roztopila a rodiny si přinesly v ošatkách své vykynuté chleby. Nejčastěji býval žitný kvasový, který dlouho vydrží, zasytí a navíc má pozitivní vliv na střevní mikroflóru a tím i na imunitu. Dnes vám práci a celý proces značně zjednoduší domácí pekárna ETA Duplica Vital Plus a poctivý domácí kváskový chléb si můžete upéct, kdykoliv na něj dostanete chuť.

Suroviny:

350 ml vody
150 g žitné chlebové mouky
1 lžíce žitného kvasu
400 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
1 lžička kmínu

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Postup:

  1. Do velké zavařovací sklenice nalijte 75 ml teplé vody, přisypte 75 g žitné mouky a přidejte 1 lžíci žitného kvásku. Dobře rozmíchejte. Sklenici vložte do nádoby pekárny, zapněte program 14 - Kvašení na 26–28 °C a nechte zhruba 3 hodiny, až kvásek znatelně vystoupá.
     
  2. Pak přidejte dalších 75 g žitné mouky a 75 ml vody. Pekárnu zapněte opět na program 14 – Kvašení na 26–28 °C a počkejte další 3 hodiny, až kvásek vystoupá do druhé poloviny sklenice. V tuto chvíli máte připravený kvásek o hmotnosti 300 g. Odeberte 1 lžíci kvásku do sklenice na příště a uložte jej do lednice, kde vydrží i týden.
     
  3. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte nejprve zbylou vodu, přidejte připravený kvásek, pšeničnou mouku, sůl a kmín. Zapněte program 1 – Vital a nastavte ho takto:

    Hnětení 3 minuty
    Zkontrolujte těsto, pokud je řídké, přisypejte mouku. Husté zřeďte trochou vody.
    Opět zapněte program 1 - Vital: 
    Předehřev OFF
    Hnětení I 3 minuty
    Hnětení II OFF
    Kynutí I 360 minut
    Hnětení III OFF
    Kynutí II OFF
    Pečení I 60 minut, barva tmavá
    Pečení II OFF
     
  4. Po upečení vyndejte nádobu s chlebem z pekárny a nechte ho 10 minut vychladnout ve formě. Poté ho opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

    TIP NA BYLINKOVÉ MÁSLO:

    Máslo nechte povolit, zlehka ho osolte a vmíchejte nasekané bylinky podle chuti. Vytvarujte váleček a zabalte ho do potravinářské fólie. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 1–2 hodiny.