Celozrnný chléb s bylinkovým máslem

1 pecen
75 minut + kynutí
Není nad krajíc čerstvého chleba. Tento recept je skvělou variantou pro všechny, kdo s pečením chleba teprve začínají. Pecen krásně vypadá, výborně chutná a nepotřebujete kvásek. O vykynutí se postará droždí a jablečný ocet. Čerstvě mleté zrno má výraznější chuť a vůni, v mlýnku na obilí v robotu ETA Gratus si můžete upravit hrubost mletí, a tak měnit strukturu těsta podle libosti. Voňavý chléb chutná fantasticky s máslem z čerstvých bylinek.
Suroviny:
CHLÉB
360 g špaldy
75 g pšenice
215 g žita
1,5 lžičky sušeného droždí
1 lžíce kmínu
1,5 lžičky medu
2 lžičky soli
1,5 lžíce jablečného octa
3 lžíce olivového oleje
380 ml vlažné vody
semínka dle chuti (dýňové, sezamové, lněné, konopné, chia)
hladká mouka na pomoučení
MÁSLO
250 g másla
1 hrst čerstvých bylinek (hladkolistá petržel, pažitka, koriandr, pár lístků máty a bazalky...)
1 lžička soli
robot ETA Gratus s příslušenstvím mlýnek na obilí a hnětací hák
potravinářská fólie
pečicí papír
plech na pečení
Postup:
1. Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu, po vytažení z lednice to trvá zhruba 30 minut.
2. Špaldové zrno, pšenici a 145 g žita namelte na mlýnku na obilí na kuchyňském robotu ETA Gratus najemno, mletí bude třeba několikrát zopakovat. Mouku prosejte do mísy. Zbývající žitné zrno namelte nahrubo a přisypte do mísy.
3. Přidejte droždí, kmín, med, sůl, jablečný ocet, olej a vodu a vypracujte řidší, téměř nelepivé těsto. Dobře to jde pomocí hnětacího háku na nejnižší rychlost. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zpravidla 45–60 minut. Během kynutí těsto na pomoučeném vále několikrát propracujte. Kvasnice mají rády vzduch, a pokud necháte těsto v míse jen tak kynout, jeho povrch po chvíli okorá a těsto ztratí možnost se rozpínat.
4. Mezitím připravte bylinkové máslo. Bylinky nasekejte nadrobno a vmíchejte se solí do másla. Upěchujte ho do mističky, nebo vytvarujte váleček, zabalte do potravinářské fólie a uložte ztuhnout do lednice.
5. Z vykynutého těsta vytvarujte bochník, položte ho na plech vyložený pečicím papírem a posypte oblíbenými semínky. Na povrchu ho mírně nařízněte do kříže a nechte ještě 30 minut dokynout. Troubu předehřejte na 220 °C.
6. Chléb pečte 15 minut, stáhněte teplotu na 180 °C a ještě půl hodiny dopečte. Je-li chléb správně propečený, zjistíte poslechem. Poklepejte na něj, a pokud zní dutě, je hotový a může z trouby ven. Nechte ho zcela vychladnout a podávejte s bylinkovým máslem.