Sýrové bochánky à la bubble bread s bylinkami a semínky

Sýrové bochánky à la bubble bread s bylinkami a semínky

20 kousků

1 hodina 45 minut + kynutí
 

Překvapte rodinu nebo přátelé pohoštěním, které zvládne zastat i roli předkrmu nebo přílohy k polévce či salátu – pro každého, jak je libo. A to platí dvojnásob, protože z příchutí, které můžete těmto sýrovým bochánkům přimknout, je spousta.          

Suroviny:.

20 g droždí
250 g vlažné vody
1 rovná lžička cukru
1 lžička fenyklových semínek

200 g celozrnné špaldové mouky hladké
200 g světlé mouky hladké
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
150 g sýru feta

máslo na potření
semínka na posypání
bylinky na ozdobu

K podávání:
olivový olej

mix bylinek
česnek

Postup:

1. Droždí rozdrobte do misky, přidejte cukr, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Nechte 15-20 minut stát, dokud nezačne voda pěkně pěnit.  
2. Fenykl nasucho opečte na pánvi a pak přendejte do hmoždíře. Nechte zchladnout a roztlučte. V zadělávací míse smíchejte mouky, sůl a fenykl. Mouku můžete použít jen světlou, bochánky tak budou jemnější. Přilijte rozkvašenou vodu, olej a zpracujte těsto. Nechte robota těsto zadělávat asi 10 minut. Mísu s těstem zakryjte fólií a nechte 1,5 hodiny kynout.
3. Sýr nakrájejte na 20 kostiček. 150 g fety je cca 2/3 obvyklé velikosti bločku – mělo by jít dobře nakrájet množství 5x4 kostičky.
4. Těsto překlopte na pracovní plochu a krátce propracujte. Rozdělte na 20 stejně velkých kousků. Z každého v dlaních utvořte placičku. Doprostřed vložte kousek sýru a okraje spojte. Odkládejte hotové bochánky stranou.  
5. Pečicí plech vyložte pečicím papírem a doprostřed položte skleničku nebo mističku.
6. Rozpusťte asi 2-3 lžíce másla. Do másla můžete vmíchat prolisovaný česnek a najemno nakrájené bylinky. Každý bochánek potřete máslem a posypejte semínky nebo ozdobte bylinkami. Bochánky skládejte vedle sebe kolem obvodu skleničky. Skleničku před pečením vyndejte.
7. Pečte při 175 °C 40-45 minut.
8. K podávání promíchejte olivový olej s najemno nakrájenými bylinkami a česnekem.