Galetka s karamelizovanou cibulkou, fíky a kozím sýrem

Galetka s karamelizovanou cibulkou, fíky a kozím sýrem

4 porce

120 minut

Slané palačinky, původem z Bretaně, připravila soutěžící Food blogu roku 2021 s instagramovým profilem @jankindenik v geniálním provedení sladkých fíků, výrazného kozího sýru a karamelizované cibulky. Celou chuť podtrhuje kořeněná vůně rozmarýnu a červeného vína.

TĚSTO

Suroviny:

140 g hladké mouky
90 g másla
3 polévkové lžíce ledové vody

1 žloutek
špetka soli

NÁPLŇ

Suroviny:

2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
3 ks menší červené cibule
2 lžíce třtinového cukru
50 ml červeného vína
1 lžíce fíkového balzamikového octa (může být i bez příchutě)
200 g fíků
150 g kozího sýru
snítka rozmarýnu
1 žloutek na potření

Postup:

1. Těsto je nejlepší udělat den dopředu, aby se hezky proleželo v lednici. 
2. Mouku, máslo, žloutek a sůl dejte do mísy a rukama zpracujte na hladké těsto. Přidávejte ledovou vodu podle potřeby a konzistence. Moc dlouho ho ale nežmoulejte, aby nebylo moc lepivé. Zabalte jej do fólie a dejte přes noc do lednice. Nezapomeňte ho cca 30 minut před pečením z lednice vytáhnout, aby vám trochu povolilo a dobře se s ním pracovalo.
3. Na náplň nakrájejte cibulku na plátky (půlměsíce) a na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem. Přidejte cibulku a cca 5 minut restujte. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Zalijte červeným vínem a nechte 15 minut vyvařit. Potom přidejte balzamikový ocet a nechte ještě 10 minut vařit na mírném ohni. 
4. Troubu zapněte na 200 °C a připravte si plech s papírem na pečení. Těsto vyválejte do okrouhlého tvaru cca 0,5 cm tlusté a přidejte náplň cca 6 cm od kraje. Na spod dejte část kozího sýru, na to karamelizovanou cibulku, na cibulku na kolečka nakrájené fíky a vrch posypte kozím sýrem a snítkou rozmarýnu. 
5. Okraje, které vám zůstaly, zahněte dovnitř směrem k náplni a potřete je rozšlehaným žloutkem. Dejte do trouby a pečte cca 15–20 minut.