Tymiánové krekry s ořechy a sýrové pralinky

Tymiánové krekry s ořechy a sýrové pralinky

1 plech

50 minut
 

Čekáte návštěvu nebo si chcete udělat něco výjimečného k večernímu mlsání? Máme pro vás tento skvěly recept, který připravila Martina z profilu Zdravě živená. Neobyčejná chuť tymiánovo-ořechových krekrů v kombinaci se sýrovými pralinkami vás nebo vaši návštěvu zaručeně dostane.        

Suroviny:

20 g ořechů (vlašské)
100 g hladké mouky
1 lžička najemno pokrájeného tymiánu
¼ lžičky sušeného česneku
Větší špetka soli
½ lžíce čekankového sirupu (nebo javorového sirupu, příp. medu)
20 g olivového oleje
30 g vody

Sýrové pralinky (18-20 kousků)
100 g nivy 
100 g sýru typu lučina
Čerstvá pažitka, oříšky a semínka, případně sušené ovoce na obalení

Postup:

1. Ořechy nasekejte nadrobno. Nemusí být namlety najemno, nějaký ten větší kousek nevadí. Vsypte ořechy do mísy a promíchejte s hladkou moukou, tymiánem, česnekem a solí. 
2. Do mísy přilijte sirup, olej a vodu a zpracujte těsto. 
3. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát. Vykrajujte nebo vyřezávejte rádýlkem libovolné tvary. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a přete na 180 °C cca 15 – 20 minut dozlatova. Je dobré pokládat na plech stejné tvary, jelikož tyčinky se například pečou rychleji než kolečka.
4. Připravte si sýrové pralinky. Nivu nastrouhejte najemno a v misce smíchejte s lučinou. Sýrovou směs můžete nechat uležet v lednici, budou se vám z ní lépe vyvalovat kuličky, a navíc si můžete směs takto připravit už den předem, pokud vás čeká chystání jídla a pohoštění pro více hostů.
5. Ze směsi vyvalujte malé kuličky. Obalujte libovolně v nasekané pažitce nebo ořeších, semínkách nebo sušeném ovoci.