Chlebíček z červené řepy se zázvorem, vlašskými ořechy a krémem z kozího sýra

Chlebíček z červené řepy se zázvorem, vlašskými ořechy a krémem z kozího sýra

1 chlebíček

90 min + 30 min vychlazení

 

Kombinace řepy a kozího sýra je naprosto fantastická. Zkuste ji pro změnu servírovat trochu netradičně a upečte vláčný chlebíček, na kterém se bude vyjímat smetanová koruna s typickou chutí kozího sýra. Tento kousek zaručeně zaujme i ostřílené matadory gastronomie.

Suroviny:

Těsto

80 g vlašských ořechů 
200 g hladké mouky (2x prosáté)
150 g cukru krupice
1,5 g soli 
2 lžičky kypřicího prášku
1,5 g jedlé sody
2 syrové červené řepy
kůra z jednoho pomeranče
100 g čerstvého zázvoru 
2 velká vejce
60 g zakysané smetany 
50 g slunečnicového oleje

Krém

250 g mascarpone 
2 polévkové lžíce medu 
30 g krémového kozího sýra
prach z červené řepy 

forma na chlebíček

Postup:

1.    Vlašské ořechy vysypete na plech vyložený pečicím papírem a pečete 10 minut na 165 °C. Pokud máte ořechy rádi více do hněda, nechejte je v troubě o 2-3 minuty déle. Po upečení nechejte ořechy vychladnout, nasekejte je na menší kousky a zatím je dejte stranou.  

2.    Červenou řepu si oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Řepu najemno zastrouhejte kůrou z pomeranče, ale dejte pozor, abyste strouhali pouze oranžovou část. 

ETA TIP: Při strouhání pomeranče strouhejte pouze oranžovou část. Bílá část, která pokrývá dužinu je hořká a mohli byste tak celé jídlo pokazit. Pro usnadnění zkuste pomerančem vždy strouhnout dvakrát a poté jej pootočit.

3.    Zázvor oloupejte, opět najemno nastrouhejte a přidejte k řepné směsi. Nakonec přidejte ke směsi i opečené ořechy. 

4.    Do nerezové mísy kuchyňského robotu si dvakrát prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a solí. U tohoto kroku použijte hnětací hák a nechte suroviny 2-3 minuty promíchat. Sypké suroviny si na chvíli odložte a hnětací hák vyměňte za šlehací metlu. Pomocí metly si na střední rychlost prošlehejte zakysanou smetanu s vejci. Po chvíli postupně a pomalu přilévejte olej a šlehejte další 2 minuty.  

5.    Nakonec do nerezové mísy robota postupně přidejte všechny 3 směsi. Úplně naspod dejte sypkou směs z mouky, poté přidejte směs s řepou (zatím nemíchejte, aby mouka řepu nevysušila) a nakonec přelijte vaječnou směsí. Na robota nasaďte hnětací hák a nechte těsto hníst cca 3-5 minut, dokud se nespojí. Mezitím vymažte formu na chlebíček máslem a vyložte pečicím papírem. Díky máslu pečicí papír hezky přilne k formě a chlebíček bude mít dokonalý tvar. 

6.    Uhnětené těsto přesuňte do formy a pečte na 160 °C asi 50-55 minut. Ke konci nastaveného času vyzkoušejte propečení zapíchnutím špejle do středu chlebíčku. Pokud je špejle po vytažení suchá, chlebíček je hotov. Po vytažení nechte chlebíček ve formě 30 minut chladnout. 

7.    Připravíme si krém. Pomocí kuchyňského robota a míchací metly smíchejte všechny ingredience na krém a podle chuti doslaďte medem.

ETA TIP: Prach z červené řepy můžete vyrobit domácí v troubě, sušičce na ovoce nebo koupit již hotový, případně můžete nahradit jiným lyofilizovaným ovocem - např. malinami.