Pistáciové brownies

Slaďoučké brownies z bílé čokolády podle šéfcukrářky zlínské Bitrotéky Valachy Tamary Adamčíkové vám zaručeně osladí život – ať je teplo, nebo zima. Díky pistáciím, které tomuto dezertu propůjčují svěží zelenou barvu, je však jako stvořený pro jarní období i pohoštění návštěv.
Suroviny:
200 g másla
200 g kvalitní bílé čokolády
3 vejce
150 g třtinového cukru
100 g hladké mouky
100 g pistácií (80 g mletých + 20 g nasekaných na posypání)
50 g 100% pistáciové pasty (lze nahradit stejným množstvím mletých pistácií)
5 g soli
Postup:
- Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte. Výsledkem by měla být lesklá hladká směs – tu následně nechejte zchladnout.
- Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny, do které postupně vmíchejte čokoládovou směs. Nakonec po částech zapracujte prosátou mouku se špetkou soli, pistáciovou pastu a mleté pistácie.
- Těsto vlijte do menšího plechu vyloženého pečicím papírem a posypejte nasekanými pistáciemi. Pečete v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20–25 minut.
Tip Tamary Adamčíkové: Brownies z bílé čokolády patří ke sladším dezertům, skvěle tak ladí s kyselejším ovocem, jako jsou například maliny nebo lesní plody. Můžete jimi posypat těsto ještě před pečením nebo hotové brownies podávat s ovocným sorbetem či teplou ovocnou omáčkou.Po upečení věnec polijte rozvařeným džemem s jednou lžící vody a ozdobte podle fantazie.
ETA TIP: Se sekáním a mletím pistácií vám pomůže sekáček ETA Basto nebo nástavec na robot Gratus v podobě multifunkčního sekáčku. Ve výkonném stolním mixéru ETA Vital Blend pak snadno připravíte domácí pistáciovou pastu.