Kynutý hruškový koláč s pekanovou drobenkou

Kombinace hrušek, skořice a pekanových ořechů vás dostane. Tuto typicky podzimní sestavu perfektně doplňuje kynuté těsto, jehož příprava však v mnohých z nás vyvolává mírné obavy. S pomocnou rukou multifunkčního kuchyňského robota a osvědčeným receptem profesionální cukrářky Tamary Adamčíkové je ale úspěch zaručen.
Suroviny:
Těsto:
500 g hladké mouky
60 g másla
5 g soli
50 g cukru krupice
1 vejce
335 ml mléka
20 g čerstvého droždí
Náplň:
1 kg hrušek
10 g skořice
100 g cukru krupice
200 g meruňkové marmelády
Pekanová drobenka:
75 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice
90 g třtinového cukru
80 g rozpuštěného másla
60 g pekanových ořechů nasekaných nahrubo
Na potření:
150 g másla
50 ml rumu
80 g moučkového cukru
Postup:
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné (pozor, ne horké!). Zamíchejte do něj cukr a rozdrobte droždí, přikryjte a nechejte vzejít kvásek.
- Do mísy robota nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujte těsto a nechejte ho asi hodinu nakynout na dvojnásobný objem.
- Plech (asi 30 x 40 cm) vymažte máslem a vysypejte moukou. Těsto vyválejte tak, aby odpovídalo tvaru a velikosti plechu.
- Těsto přeneste na plech a roztlačte jej až do okrajů. Povrch propíchejte vidličkou, potřete rozpuštěným máslem a meruňkovou marmeládou.
- Hrušky očistěte a nakrájejte na čtvrtinky. Ty rozložte po celém povrchu a posypejte cukrem i skořicí.
- Všechny suroviny na drobenku zpracujte v robotu a hotovou drobenkou koláč rovnoměrně posypejte.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 210 °C a pečte asi 20–30 minut. Po vytažení celý koláč potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a moučkovým cukrem.