Celozrnné věnečky s hruškovým krémem

Celozrnné věnečky s hruškovým krémem

2 plechy

120 minut
 

Milujete klasické věnečky, ale občas máte chuť na něco svěžího? To musíte vyzkoušet celozrnné věnečky s hruškovým krémem! Jsou lehoučké jak obláček a příjemně svěží. Vyzkoušejte recept podle Martiny z profilu Zdravě živená. 

Suroviny:

Odpalované těsto: 
250 ml vody
80 g másla
Špetka soli 
Špetka cukru
170 g celozrnné špaldové hladké mouky
4 vejce – 210 g

Náplň:
3 hrušky
1 – 2 lžíce citronové šťávy
3 lžíce panely (sušená třtinová šťáva) 
1 lžička mleté skořice
250 g tvarohu z alobalu
250 g polotučného tvarohu z vaničky
250 ml smetany ke šlahání


Postup:

1. Připravte si nejdříve pečené hrušky na krém. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V zapékací míse zakápněte citronovou šťávou, zasypejte panelou (případně třtinovým cukrem) a skořicí. Promíchejte a při 190 °C pečte 30 minut. Nechte zchladnout. 
2. Z pečených hrušek slijte trochu sirupu, který se vytvořil, stranou – zhruba 1 – 2 lžíce. Budete je přidávat do krému podle toho, jak bude hustý. Hrušky rozmixujte na jemné pyré. Vložte do lednice a nechte vychladit.
3. Pusťte se do přípravy odpalovaného těsta. Vodu nalijte do hrnce, přidejte máslo, špetku soli a cukru a nechte rozpustit. Když se začne směs vařit, vsypte do hrnce mouku a míchejte vařečkou, dokud nebude těsto kompaktní, bez žmolků a na dně se začne tvořit připečená vrstvička těsta. 
4. Těsto přendejte do hnětací mísy kuchyňského robotu, na robot nasaďte mísící metlu a začněte těsto míchat, aby zchladlo, protože vejce, která budete do těsta přidávat, by se uvařila. Mezitím si vejce prošlehejte.
5. Když těsto zchladne tak, že je vlažné, přilívejte po částech vejce a stále míchejte. Těsto nechte po zapracování vajec ještě pár minut míchat, lépe se tím uvolní lepek. 
6. Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte kolečka o (vnějším) průměru asi 8 – 10 cm.
7. Pečte v troubě vyhřáté na 230 °C 10 – 12 minut. Poté troubu ztlumte na 190 °C a dopékejte 20 minut. Po upečení vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
8. Věnečky prokrojte ostrým nožem.
9. Hruškové pyré dobře prošlehejte nebo promixujte s oběma tvarohy. Smetanu vyšlehejte do tuha a na dvakrát zlehka vmíchejte do hruškového tvarohu. Pokud je krém dost hustý, můžete, ale nemusíte, ještě trochu dochutit sirupem, který jste si dali stranou. Pokud se vám zdá krém málo sladký a chcete jej dosladit, použijte moučkový cukr. 
10. Krémem naplňte zdobicí sáček s řezanou špičkou a naplňte věnečky. Přiklopené je lehce pocukrujte moučkovým cukrem.