Domácí hruškový koláč

Domácí hruškový koláč

1 koláč

 

90 minut + 60 minut odpočinutí

 

S tímto šťavnatým koláčem zazáříte především v sezóně hrušek. Pokud jste si však důmyslně udělali zásobu zavařenin, můžete si ho dopřát kdykoliv během roku. Tou správnou třešničkou na dortu jsou zde vlašské ořechy, které každé sousto doprovodí labužnickým křupnutím. 

 

Suroviny:

200 g másla
100 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
500 g čerstvých hrušek, nebo 300 g kompotovaných
1 sáček vanilkového cukru
3 vejce
sekané vlašské ořechy
med
koláčová forma o průměru 28 cm

 Postup:

  1. Máslo utřete s moučkovým cukrem, jedním celým vejcem a dvěma žloutky, přidejte mouku.   

  2. Vypracujte těsto a nechejte jej hodinu odpočívat v chladnu.    

  3. Pokud máte čerstvé hrušky, nakrájejte je na plátky či měsíčky (bez jádřinců). Případně kompotované hrušky sceďte a nakrájejte.   

  4. Těsto po odpočinutí vyválejte. Připravte si formu na koláč – tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vložte do ní těsto a zarovnejte okraje. Na těsto rozložte nakrájené hrušky a následně je posypte vlašskými ořechy.  

  5. Koláč vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 45 minut.      

  6. Po upečení ořechy zakápněte tekutým medem. 

 

Domácí hruškový koláč

S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.