Špaldová focaccia

Špaldová focaccia

1 focaccia

30 minut + kynutí

Focaccia je tradiční italské pečivo. Těsto se podobá pizze a dochucuje se solí, olivovým olejem nebo bylinkami. Focaccia je ideální univerzální příloha. Hodí se k salátům, grilovaným masům nebo jako sendvičový chléb. Špaldová focaccia od blogerky Martiny Lancingerové má díky špaldové mouce vyšší obsah vlákniny, díky které vás lépe zasytí. 

Suroviny:

Těsto:
230 g světlé hladké špaldové mouky
230 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 lžička soli
17 g droždí
1/2 lžičky cukru
340 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje

Dále:
olivový olej
červená cibule
rajčata
rozmarýn
hrubozrnná sůl (lze použít napůl s černou havajskou) 

Postup:

1. Mouku promíchejte v míse se solí.
2. Droždí rozdrobte do misky, přidejte cukr a zalijte vodou. Promíchejte a nechte na teplém místě 15-20 minut. Když vzejde kvásek, přilijte jej k mouce spolu s olivovým olejem a zpracujte řidší těsto. Nechte pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
3. Pečicí plech nebo zapékací mísu o velikosti alespoň 23x25 cm důkladně vytřete olejem. Nakynuté těsto krátce propracujte vařečkou a vyklopte do pečicí formy. Ruce si potřete olejem a lehce roztahujte těsto do stran. Nechte kynout 15-20 minut. 
4. Troubu nechte vyhřát na 250 °C. 
5. Prsty do těsta utvořte dolíčky. Posypejte tenkými plátky cibule a rajčat, tymiánem a solí.
6. Focacciu vložte do vyhřáté trouby a ztlumte na 220 °C. Pečte 20 minut.