Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

1 chlebíček

60 minut
 

Máte doma přezrálé banány, které už se nehodí sníst jen tak? Udělejte z nich vláčný banánový chlebíček. Skvěle se hodí jako svačina nebo snídaně s jogurtem či kefírovým mlékem a ovocem. Tento osvědčený recept připravila Martina z profilu Zdravě živená.    

Suroviny:

3 zralé banány + 1 navrch
2 vejce
2 lžíce čekankového sirupu 
2 lžičky vanilkové pasty (nebo mletá vanilka – asi 1 rovná lžička)
60 g kokosového tuku
1 lžička mleté skořice
1/3 lžičky mletého zázvoru
140 g celozrnné špaldové hladké mouky
100 g pohankové mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
½ lžičky sody
Špetka soli

Postup:

1. 3 banány nalámejte na menší kusy a vložte do větší mísy. Přidejte vejce, čekankový sirup a vanilkovou pastu. Rozmixujte dohladka.
2. Kokosový tuk rozpusťte. Dejte pozor, aby nebyl horký a přilijte k banánové směsi. Zamíchejte.
3. Ve vedlejší míse promíchejte sypké – tedy všechny zbylé suroviny. Zapracujte suchou směs do banánové a míchejte, dokud se pěkně nepropojí.
4. Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, případně můžete vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. Zbylý banán rozřízněte podélně napůl a řeznou stranou vzhůru ho na těsto položte. Pečte při 190 °C 40 – 45 minut. Po upečení opatrně vyndejte na mřížku a nechte vychladnout.