Bezlepkový banánový chlebíček

Bezlepkový banánový chlebíček

10 porcí

150 minut

Jakmile začnou ztrácet banány krásnou žlutou barvu, nemusíte zoufat. Naopak. I zhnědlé banány mohou přinést ještě spoustu radosti a potěšení chuťových pohárků. Jednou z možností je upéct z nich vláčný banánový chlebíček. Ten můžete navíc díky využití pohankové nebo mandlové mouky připravit v bezlepkové variantě. Pokud vás ale přepadla chuť na chlebíček a tyhle mouky doma nemáte, můžete je nahradit 180 gramy hladké pšeničné mouky.

Suroviny:

3 větší zralé banány
100 g krupicového cukru
2 větší vejce
85 g rozpuštěného másla
30 ml mléka
90 g pohankové mouky
90 g mandlové mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička kakaa holandského typu
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 lžička soli
1 hrst nasekaných vlašských ořechů
1 hrst nenasekaných ořechů

pekárna ETA Delicca II

Postup:

1. Banány oloupejte, nakrájejte do misky a rozmačkejte s cukrem na kaši. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky dejte vejce, rozpuštěné máslo, mléko a rozmačkané banány.
2. Suché přísady včetně ořechů promíchejte v míse zvlášť a přisypte do nádoby pekárny. Zapněte program DORT, barva střední.
3. Při zapípání v průběhu hnětení můžete přisypat hrst nerozsekaných ořechů pro ještě křupavější chlebíček.
4. Po skončení programu vytáhněte upečený chlebíček a nechte ho zchladnout. Můžete ho ozdobit třeba rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Tip: Při začátku procesu pečení (0:50) položte na chleba rozkrojený banán