Vláčný banánový chlebíček bez lepku
 Bezlepkovz bannovz chlebÝuek_I 1_header.jpg)
Pokud vám doma přezrává pár banánů a přemýšlíte, jak je využít, než zcela zhnědnou, upečte tento lahodný moučník. Je krásně vláčný, voní po banánech i skořici a chutná skvěle samotný ke kávě i odpolednímu čaji. Hned se po něm zapráší, a kdyby ne, vydrží ve stejné kondici pár dnů. Díky pohankové a mandlové mouce je bezlepkový a má jemné ořechové aroma, pokud dáváte přednost klasice, nahraďte je 180 g hladké pšeničné mouky.
Suroviny:
2 větší zralé banány
100 g krupicového cukru
2 větší vejce
85 g rozpuštěného másla
30 ml mléka
90 g pohankové mouky
90 g mandlové mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička kakaa holandského typu
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 lžička soli
1 hrst nasekaných vlašských ořechů
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Banány oloupejte, nakrájejte do misky a rozmačkejte s cukrem na kaši. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky dejte vejce, rozpuštěné máslo, mléko a rozmačkané banány.
- Suché přísady včetně ořechů promíchejte v míse zvlášť a přisypte do nádoby pekárny. Zapněte program 8 - Dort, barva střední.
- Po skončení programu vytáhněte upečený chlebíček a nechte ho zchladnout. Můžete ho ozdobit třeba rozpuštěnou hořkou čokoládou.